- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.06.2013, 16:02)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Judecarea recursurilor în dosarul "Zambaccian" se reia în septembrie, cu audierea soţilor Năstase
Instanţa supremă a amânat luni pentru 9 septembrie judecarea recursurilor făcute în dosarul "Zambaccian" şi a stabilit ca la acest termen să fie audiaţi soţii Adrian şi Dana Năstase, Irina Jianu şi martorii Cristina Popa şi Ioan Păun.
Urmărește
316 afișări
Dana şi Adrian Năstase (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Completul de cinci judecători al instanţei supreme care judecă recursurile din dosarul Zambaccian a decis amânarea după ce a stabilit ce probe vor fi discutate la termenul următor.
Astfel, instanţa a admis depunerea mai multor înscrisuri privind construcţia imobilului din Zambaccian, facturi pentru bunuri provenite din China, o hotărâre judecătorească, dar şi alte înscrisuri.
Totodată, instanţa a luat act de faptul că soţii Adrian şi Dana Năstase, precum şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Paula Jianu, doresc să dea declaraţii amănunţite în faza recursului. Judecătorii au admis, de asemenea, reaudierea martorei Smaranda Corbeanu, în legătură cu fapta de şantaj.
Instanţa a mai dispus, din oficiu, reaudierea martorei Cristina Popa şi a fostului consul al României în China Ioan Păun, arătând că se impune acest lucru la recurs.
Tot luni, judecătorii au respins două solicitări ale avocaţilor de emitere a unor adrese către guvern şi Ministerul Afacerilor Externe, în vederea solicitării unor stenograme ale unor şedinţe.
Instanţa supremă a respins şi cererea avocaţilor lui Adrian Năstase de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan din completul de cinci magistraţi care judecă recursurile.
Avocaţii au arătat că au depus două cereri de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan. Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Liviu Popescu, a explicat instanţei că una dintre cele două solicitări reprezintă efectiv cererea de recuzare, iar a doua este o cerere de constatare a nelegalităţii tuturor actelor normative care au stat la baza transferului Ioanei Bogdan din funcţia de procuror DNA în cea de judecător la instanţa supremă. Avocatul a arătat că judecătoarea Ioana Bogdan nu mai poate face parte din acest completul, întrucât s-a pronunţat anterior în dosarul "Trofeul calităţii", în judecarea fondului cauzei.
Un alt avocat al lui Năstase, Ion Cazacu, le-a citit judecătorilor pasajul din motivarea completului de judecată de la fond din dosarul "Trofeul calităţii", în care se arăta că Năstase reprezintă exponentul cel mai înalt al corupţiei din România. Avocatul a susţinut că, în opinia lui şi a clientului său, magistratul Ioana Bogdan nu poate da dovadă de imparţialitate după ce a luat o astfel de hotărâre alături de alţi doi judecători şi după ce a fost procuror în Direcţia Naţională Anticorupţie şi consilier al lui Daniel Morar, fostul şef al DNA.
În 2 aprilie, cu o săptămână înainte de începerea judecării recursurilor din dosarul "Zambaccian, judecătorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne, din completul de cinci magistraţi care judecă această cauză, au făcut cereri de abţinere, pe care le-au înaintat Colegiului de conducere al instanţei supreme, motivând că anterior s-au mai pronunţat în alte dosare ale lui Adrian Năstase. Judecătorii Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru au soluţionat în etapa fondului dosarul "Trofeul calităţii", iar Angela Dragne a făcut parte din completul care a dispus achitarea persoanelor judecate în dosarul "Mătuşa Tamara".
Cererile de abţinere au fost respinse de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cei trei magistraţi rămânând în completul de cinci în care au fost repartizaţi aleator pentru a judeca recursurile din dosarul "Zambaccian".
La 30 martie 2012, în acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.
Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată la Completul de cinci judecători, care urmează să dea o decizie definitivă în această cauză
În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu pentru fapte de corupţie.
Procurorii DNA au susţinut că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: DOSARUL "Zambaccian": Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut recuzarea judecătoarei Ioana Bogdan; Instanţa a respins solicitarea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe