- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Judecătoarea Angela Ungureanu, acuzată că a a cerut bani de la 8 avocaţi pentru a pronunţa soluţii favorabile
Un judecător de la Judecătoria Iaşi, în prezent suspendat din funcţie, a fost deferit justiţiei pentru că a cerut bani de la opt avocaţi, pentru a pronunţa soluţii favorabile în cauzele în care aceştia erau apărători.
Tribunal (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au trimis-o în judecată pe Angela Ungureanu, judecător în cadrul Judecătoriei Iaşi - Secţia Civilă, în prezent suspendată din funcţia de judecător, acuzaţiile fiind de primire de foloase necuvenite, în formă continuată (cincisprezece acte materiale), fals în declaraţii, în formă continuată (şapte acte materiale) şi conflict de interese, informează, marţi, DNA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, în perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2011, Angela Ungureanu a pretins şi a primit de la opt avocaţi din cadrul Baroului Iaşi, cu titlu de împrumut, sumele totale de 2250 euro, 600 de dolari şi 4.600 lei, majoritatea nefiind restituite decât după începerea cercetărilor în prezenta cauză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Avocaţii respectivi apăraseră interesele legale ale unor persoane care avuseseră calitatea de părţi în cauzele civile pe care judecătoarea Ungureanu le soluţionase, pronunţând soluţii favorabile acestora, sau, în unele situaţii, le avea în curs de judecată. Banii au fost pretinşi şi primiţi după ce şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, magistratul profitând de acest aspect cu ocazia fiecărei solicitări.
În acest context, în 31 mai 2010, Ungureanu a pronunţat o hotărâre judecătorească favorabilă interesului personal al unuia dintre aceşti avocaţi, în condiţiile în care în cursul lunii noiembrie 2009, ea primise de la acesta un împrumut în sumă de 200 de euro pe care nu îl restituise în acel moment, deşi termenul scadenţei fusese depăşit.
Toate împrumuturile au fost solicitate şi primite în condiţiile în care Ungureanu nu mai discutase niciodată în cadru particular cu avocaţii respectivi ci exclusiv în context profesional şi fără să se pună problema plăţii vreunei dobânzi.
Sumele de bani menţionate mai sus au fost pretinse şi în contextul în care inculpata folosea banii pentru a achita mai multe împrumuturi contractate anterior. Astfel, Angela Ungureanu nu a menţionat în cuprinsul declaraţiilor de avere din perioada anilor 2006 - 2010 datoriile care rezultau din contracte încheiate cu instituţii de creditare, deşi cuantumul lor depăşea echivalentul sumei de 5.000 de euro.
În 28 ianuarie 2011, Angela Ungureanu a fost prinsă în flagrant delict de procurorii anticorupţie după ce a primit de la unul dintre avocaţi suma de 2.500 lei reprezentând împrumutul solicitat. În aceeaşi zi, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pe termen de 24 de ore.
În ziua următoare Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători nu a avizat arestarea preventivă a magistratului. Tot în acceaşi zi, magistratul a fost eliberat.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO