Judecătoarea din dosarul ICA vrea să plece la Comitetul Moneyval, de la Consiliul Europei

Magistratul Camelia Bogdan, care a judecat dosarul ICA, a cerut CSM să-şi dea acordul pentru a putea participa la procedura de selecţie pentru o eventuală detaşare la Comitetul Selectat de Experţi pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor - Moneyval, din Consiliul Europei.

Urmărește
261 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea din dosarul ICA vrea să plece la Comitetul Moneyval, de la Consiliul Europei

Judecătoarea din dosarul ICA vrea să plece la Comitetul Moneyval, de la Consiliul Europei

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), solicitarea a fost făcută iniţial în 13 mai, iar o zi mai târziu, Secţia pentru judecători şi-a dat acordul în vederea unei eventuale detaşări a judecătoarei Camelia Bogdan, magistrat la Tribunalul Bucureşti la acea dată.

Ulterior, în 28 iulie, judecătoarea Camelia Bogdan a solicitat emiterea unui nou acord, pentru a participa la o nouă procedură de selecţie, în cadrul aceluiaşi organism european, acord pentru care, până în prezent, Secţia pentru judecători a CSM nu şi-a exprimat un punct de vedere.

Comitetul Selectat de Experţi pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor - Moneyval a fost înfiinţat în 1997. Scopul Comitetului Moneyval este de a se asigura că statele au sisteme eficiente de combatere a spălării banilor si finanţarea terorismului în vigoare şi acestea sunt în conformitate cu standardele internaţionale relevante în acest domeniu.

Judecătoarea Camelia Bogdan este preşedintele completului care a decis, în 8 august, condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, a lui Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani, şi a lui Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Dosarul ICA a fost judecat din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Avocaţii lui Dan Voiculescu au reclamat faptul că repartizarea dosarului ICA acestui complet de judecată nu a fost făcută în mod corect.

Mai mult, Dan Voiculescu a reclamat la CSM de mai multe ori acest aspect, motiv pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară să verifice mai multe aspecte referitoare la desfăşurarea procesului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, inclusiv cel referitor la o eventuală repartizare nelegală a dosarului.

Inspecţia Judiciară din CSM a stabilit, în urma verificărilor, că dosarul ICA a fost repartizat în mod legal completului format din judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea.

Potrivit CSM, motivele care au determinat modul de repartizare a dosarului au fost obiective. Este vorba, în primul rând, despre suspendarea din exercitarea funcţiei de judecător a lui Stan Mustată, pensionarea judecătorului Florică Duţă, precum şi promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a judecătoarei Anca Alexandrescu, titulari ai completului la care a fost repartizat dosarul ICA, la data de 24 ianuarea, respectiv înlocuitorul judecătorului suspendat Stan Mustaţă.

"Pe parcursul perioadei în care au avut loc înlocuirile în cadrul completului de judecată, cu judecătorii din lista de permanenţă (29 aprilie - 10 iunie), Consiliul Superior al Magistraturii a validat examenul de promovare în funcţii de judecători, la curţile de apel. Doamna Carmen Bogdan şi domnul Mihai Alexandru Mihalcea s-au aflat printre judecătorii promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă al CSM, transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici