Judecătoarea Elena Turcu, repusă în funcţie la Tribunalul Dâmboviţa

Judecătoarea Elena Turcu, acuzată că şi-a condus autoturismul pe drumurile publice, sub influenţa alcoolului, şi că a acroşat vehicule, va fi repusă în funcţia deţinută la Tribunalul Dâmboviţa înainte de a fi inculpată.

Urmărește
687 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Elena Turcu, repusă în funcţie la Tribunalul Dâmboviţa

Judecătoarea Elena Turcu, repusă în funcţie la Tribunalul Dâmboviţa

În 8 aprilie, judecătoarea dâmboviţeană Elena Turcu a fost achitată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ea fiind judecată pentru conducerea unui autoturism sub influenţa aloolului, fără a fi stabilită exact alcoolemia, astfel că ICCJ a apreciat că fapta magistratei nu este prevăzută de legea penală (articolul 10, litera b Cod procedură penală). Hotărârea a rămas definitivă, prin nerecurare.

Astfel, Turcu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să se constate încetarea suspendării din funcţie, cu consecinţa repunerii în situaţia anterioară, respectiv plata drepturilor băneşti de care a fost lipsită şi recunoaşterea vechii pe perioada cât a fost suspendată.

CSM a decis, joi, repunerea în funcţie a magistratei Elena Turcu şi recunoaşterea vechimii acesteia pe perioada suspendării, respectiv 8 iulie 2010-19 aprilie 2011, dispunând totodată sesizarea Comisiei de evaluare pentru a ţine cont atunci când va fi evaluată judecătoarea dâmboviţeană, procedură realizată din trei în trei ani.

Totodată, CSM a arătat că nu este competent în a dispune plata drepturilor cuvenite către Turcu.

Direcţia Resurse Umane a CSM a indicat Ministerul Justiţiei ca fiind cel care trebuie să rezolve situaţia financiară a judecătoarei Turcu.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis-o în judecată pe Elena Turcu, în data de 1 iulie 2010.

În februarie 2009, Elena Turcu, preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să fie eliberată din funcţie, după scandalul privind implicarea ei, în 7 mai 2007, într-un accident rutier uşor, ea fiind acuzată că ar fi condus sub influenţa alcoolului.

CSM a luat act în 25 februarie 2009 de demisia judecătoarei Elena Turcu din funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa.

Elena Turcu a cerut să fie pensionată, iar CSM a luat act de pensionarea judecătoarei dâmboviţene, înaintând în acest sens decizia către Preşedinţie, consemnând faptul că nu îndeplineşte condiţiile de pensionare. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze decretul de pensionare a judecătoarei Elena Turcu.

Elena Turcu avea o vechime de 21 de ani, trei luni şi 11 zile, calculată până în 12 decembrie 2008. Ea obţinuse Decizia 1-264.859 din 20 decembrie 2007, emisă de Casa judeţeană de pensii Dâmboviţa.

Aceasta a făcut şi demersuri de a intra în avocatură, la începutul anului 2009. Tribunalul Dâmboviţa preciza însă că Elena Turcu este judecător, nu a desfăşurat nicio activitate specifică profesiei de avocat şi nu a formulat nicio declaraţie către Administraţia Finanţelor Publice Târgovişte, în scopul emiterii unui cod de înregistrare fiscală, absolut necesar pentru un avocat.

Scandalul referitor la judecătoarea Elena Turcu, din mai 2007, a coincis cu ampla anchetă efectuată de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii, în Dâmboviţa, cu privire la cererile SRI şi Poliţiei, adresate instanţelor dâmboviţene şi care se refereau la dosare în care s-au declanşat proceduri de faliment şi lichidare judiciară.

Preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, Florea Ungureanu, susţinea atunci că au fost secvenţial redate imaginile referitoare la atitudinea judecătorului dâmboviţean, prezentate pe posturile de televiziune, omiţându-se cele în care magistratul s-a exprimat cu privire la incident.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Dâmboviţa, "atitudinea brutală în care a fost tratată doamna judecător i-au creat o puternică stare emoţională, astfel că aceasta, la un moment dat, şi-a pierdut firea, depăşind limitele normale de comunicare".

"Evenimentul a avut loc în contextul unor «coincidenţe» despre care credem că nu sunt întâmplătoare şi care au putut influenţa această atitudine a poliţiştilor", mai spunea preşedintele Ungureanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici