Judecătoarea Georgeta Barbălată de la instanţa supremă, audiată la DNA: Nu comentez, este dreptul meu la imagine

Judecătoarea Georgeta Barbălată, de la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţei şi Justiţie (ICCJ), s-a prezentat, vineri, pentru a fi audiată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Judecătoarea a părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie după aproximativ 20 de minute, ea spunând că nu vrea să comenteze prezenţa ei la DNA, invocând dreptul la imagine.

Urmărește
1191 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Georgeta Barbălată de la instanţa supremă, audiată la DNA: Nu comentez, este dreptul meu la imagine

Georgeta Barbălată (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

Georgeta Barbălată, purtătorul de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost citată, vineri, la DNA, în dosarul în care sunt cercetaţi Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai Adrian.

Surse judiciare susţin că judecătoarea ar fi fost pusă sub învinuire pentru favorizarea infractorului.

În acelaşi dosar mai sunt învinuiţi şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul George Bălan, şi fostul consilier al acestuia, Marcel Sâmpetru, care a demisionta recent din magistratură.

DNA susţine că există date şi indicii temeinice că, în perioada martie - iunie 2012, învinuiţii Vlad Mihai, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne în Ilfov.

Vlad Mihai, ofiţer, şeful Serviciului de Informaţii si Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, este acuzat de infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată

George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este acuzat de infracţiunea de complicitate la infracţiunea sus menţionată, în formă continuată, iar Marcel Sâmpetru de instigare.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date şi indicii temeinice că, în perioada martie - iunie 2012, învinuiţii Vlad Mihai, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne pe judeţul Ilfov.

Având în vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii, în acest moment.

În conformitate cu practica de comunicare a DNA, care are în vedere caracterul preponderent nepublic al anchetei penale şi asigurarea garanţiilor procesuale ale persoanelor vizate, precizăm că prezentul comunicat reprezintă singura modalitate în care instituţia a oferit mass media informaţii legate de investigaţia penală aflată în desfăşurare.

La data de 11 iulie 2012, celor trei persoane învinuite li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcţiile pe care şi le doreau, susţin anchetatorii DNA.

"Încercările de a manipula numirile din interior instituţiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul şi de aportul unor persoane care au funcţii de conducere în cel mai înalt for al magistraţilor, cu atribuţiuni directe în procedura de numire al procurorului şef al DNA şi al procurorului general al României", arată procurorii anticorupţie în referatul de începere a urmăririi penale a lui Bălan şi Sâmpetru.

Conversaţiile grupului constituit din comisarul şef Mihai Vlad - şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar face dovada interesului politic "în aservirea instituţiilor cu atribuţii în combaterea corupţiei şi a marii infracţionalităţi economico-financiare, cu acordul celor chemaţi, cel puţin la nivel teoretic, să asigure evitarea imixtiunilor politicului în activitatea justiţiei".

În opinia anchetatorilor, relevant este faptul că discuţiile se poartă între persoane cu putere decizională în sistemul judiciar şi persoane cu funcţii de conducere în interiorul unui partid politic aflat la guvernare.

Din actele premergătoare efectuate într-un dosar privindu-l pe Vlad Mihai, cercetat pentru luare de mită, a rezultat faptul că grupul constituit din Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru, George Bălan şi Marian Petrache, ar avea interese politice şi de afaceri în zona Ilfov, şi exploatează în interes personal informaţiile furnizate comisarul şef în virtutea funcţiei de şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov.

În urma monitărizării grupului a reieşit faptul că acesta obişnuia să se întrunească într-un restaurant din Bucureşti.

Patronul restaurantului era anunţat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri şi asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziţie un separeu, precum şi prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenţi, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuţiilor purtate de ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici