Judecătoarea Ileana Dănăilă, de la Tribunalul Bucureşti, noul preşedinte al BEM

Judecătoarea Ileana Dănăilă, de la Tribunalul Bucureşti, a fost aleasă, vineri, prin tragere la sorţi, în funcţia de preşedinte al Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti (BEM), iar procurorul Cătălin Vlad a fost desemnat locţiitor al preşedintelui BEM.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Ileana Dănăilă, de la Tribunalul Bucureşti, noul preşedinte al BEM

Judecătoarea Ileana Dănăilă, de la Tribunalul Bucureşti, noul preşedinte al BEM

Tribunalul Bucureşti a organizat, vineri, o nouă tragere la sorţi pentru funcţiile de preşedinte şi locţiitor al BEM, luând această decizie de înlocuire a celor doi magistraţi aleşi iniţial la solicitarea Biroului Electoral Central (BEC) şi ca urmare a cererii formulate de Constantin Marino Marin de fi înlocuit din funcţia de preşedinte al BEM pentru motive medicale.

Conducerea Tribunalui Bucureşti a aplicat articolul 24, alineatul 5 din Legea 67/2004 şi a dispus înlocuirea lui Constantin Marino Marin şi a locţiitoarei acestuia, Ana Otilia Bomboş.

Această decizie a fost contestată înainte de tragerea la sorţi de reprezentanţii PNL şi PDL în BEC, Mihai Bălăşescu şi, respectiv, Marian Zlotea, care s-au opus înlocuirii locţiitoarei Ana Otilia Bomboş. Cei doi politicieni au susţinut că activitatea BEM va fi blocată pentru câteva zile, până când noua conducere a Biroului îşi va prelua efectiv atribuţiile.

Aceştia au susţinut că sesizarea privitoare la înlocuirea conducerii BEM a fost o părere a preşedintelui Biroului şi nu a fost făcut în urma unei hotărâri, după consultarea membrilor BEC.

Conducerea Tribunalului a ascultat reclamaţiile celor doi, însă a decis să organizeze tragerea la sorţi, arătând că "ne aflăm în prezenţa unui caz deosebit, care vizează şi preşedintele, şi locţiitorul".

Astfel, în urma tragerii la sorţii au fost aleşi Ileana Dănăilă, judecător la Secţia a IV-a a Tribunalui Bucureşti, şi Cătălin Vlad, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

După tragerea la sorţi a fost întocmit un proces-verbal ce reprezintă actul de învestitură, atribuţiile de preşedinte şi locţiitor al BEM urmând să fie preluate de îndată.

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis Tribunalului Bucureşti o scrisoare în care semnala nereguli în activitatea BEM şi în care cerea "într-o formulare elegantă" înlocuirea magistraţilor de la BEM. În scrisoare, BEC făcea referiri la art.24 alin. 5 din legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede că magistraţii, din listă, care nu sunt desemnaţi preşedinţi sau locţiitori ai acestora, rămân la dispoziţia preşedintelui tribunalului, pentru înlocuirea, în cazuri deosebite, a titularilor.

"La data de 3 mai 2008, membrii BEC au fost convocaţi de îndată pentru soluţionarea contestaţiilor formulate de mai multe partide politice prin care se semnalează o serie de neregularităţi în activitatea BEM. În acest sens, vă transmitem alăturat întregul material primit la BEC referitor la această problemă, la care se adaugă împrejurarea că hotărârile sunt nemotivate, precum şi aspecte negative din activitatea BEM intens mediatizate. Membrii BEC consideră că ne aflăm într-un «caz deosebit» în sensul dispoziţiilor legale menţionate", se precizează în scrisoarea BEC.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, declara că Biroul Electoral Central a transmis o scrisoare Tribunalului Bucureşti, care reprezintă doar o "informare administrativă" şi prin care nu s-a cerut înlocuirea conducerii BEM.

Reprezentantul Partidului Socialist Român (PSR) în cursa pentru Primăria Capitalei, Alexandru Mironov, a fost înscris pe lista finală de candidaţi postată pe site-ul BEM la şase zile după termenul legal, după ce, iniţial, a fost prezentată ca definitivă o altă listă, fără numele acestuia.

Judecătorul Constantin Marino Marin declara, în ultima zi a lunii aprilie, pentru MEDIAFAX, că "lista definitivă a candidaţilor la Primăria Generală a Capitalei, stabilită după ce BEM a primit documentaţia de la Tribunalul Bucureşti, cuprinde 18 reprezentanţi ai partidelor şi pe independentul Sorin Oprescu".

În lista celor 18 reprezentanţi ai partidelor politice nu se regăsea la acel moment, niciunul dintre candidaţii Partidului Socialist Român (PSR), deşi fuseseră depuse două candidaturi în numele acestei formaţiuni, respectiv cele ale lui Alexandru Mironov şi Nicolae Vărbanciu, ceea ce contravenea însă prevederilor legale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici