Judecătoarea Maria Huza, achitată definitiv

Judecătoarea Maria Huza, fost preşedinte al Tribunalului Capitalei şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost achitată, joi, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă de Curtea de Apel Bucureşti pentru corupţie.

Urmărește
948 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Maria Huza, achitată definitiv

Judecătoarea Maria Huza, achitată definitiv (Imagine: Mediafax Foto)

Curtea de Apel a respins recursul procurorilor în cazul judecătoarei Maria Huza.

În 17 martie 2008, Judecătoria sectorului 3 Bucureşti a achitat-o pe Maria Huza, după ce procurorul de şedinţă a cerut absolvirea de vină a magistratei, ea fiind trimisă în judecată de anchetatorul Doru Ţuluş.

Concret, procurorul DNA a cerut instanţei să constate că s-a dezincriminat fapta de care magistratul a fost acuzat.

"Prin Legea 69/2007 privind modificarea literei b si c ale art.10 din Legea 78/2000, publicat în Monitorul Oficial 215 din 29 martie 2007 - aşadar după trimiterea în judecată a judecătoarei Maria Huza - acordarea de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare a fost dezincriminată. Prin urmare, procurorul de şedinţă a invocat acest aspect în faza instanţei, iar instanţa a dispus achitarea judecătoarei Maria Huza pe motiv că fapta nu mai este prevăzută de legea penală. Prin urmare soluţia de achitare dispusă de instanţă nu este imputabilă procurorului", explica DNA.

Decizia de achitare a Mariei Huza a fost menţinută şi de Tribunalul Bucureşti, care a respins apelul procurorilor în 12 august 2008. Soluţia a fost atacată din nou de procurorii anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, Parchetul fiind nevoit să epuizeze toate căile de atac.

Rechizitoriul prin care a fost deferită justiţiei Maria Huza - alături de Mihai Enăchescu, fost director la Administraţia Fondului Imobiliar din Primăria Bucureşti -, în legătură cu modul în care i-a fost atribuită o locuinţă judecătoarei a fost efectuat de procurorul Doru Ţuluş, şeful Secţiei a 2-a din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi contrasemnat de şeful instituţiei, Daniel Morar.

Potrivit actelor din dosar, Mihai Enăchescu a fost achitat şi el, instanţa apreciind că fapta sa nu este prevăzută de legea penală. El a fost acuzat de infracţiunea de acordare de credite cu încălcarea legii prevăzută de articolul 10 litera b din Legea 78/2000.

Totodată, Judecătoria sectorului 3 decisese achitarea Mariei Huza, întrucât infracţiunii de care a fost acuzată "îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii". Ea a fost judecată pentru instigare la acordarea de credite cu încălcarea legii prevăzută de articolul 25 raportat la articolul 10 litera b din Legea 78/2000.

Instanţa a achitat-o pe Maria Huza şi de infracţiunea de fals în declaraţii.

În baza articolului 348 Cod procedură penală instanţa a respins, ca neîntemeiată, cererea formulată de reprezentanta Ministerului Public de desfiinţare a contractului de vânzare - cumpărare TC 933/8 octombrie 2001 încheiat de AFI.

Judecătorul lasă nesoluţionată acţiunea civilă a părţilor civile Vasile Constantin Gabriel şi Paraschiv Paul.

În timpul procesului, Paul Paraschiv a cerut instanţei ca Maria Huza să-l despăgubească cu 5.000 de lei, întrucât din 1992 "umblă după casă".

Maria Huza a fost pusă sub acuzare după ce un cotidian central a relatat faptul că aceasta ar fi dobândit nelegal un apartament, iar în urma articolului de presă Monica Macovei, în timpul mandatului de ministru al Justiţiei, a atacat-o de mai multe ori pe fosta preşedintă a Tribunalului Bucureşti cerându-i demisia.

Maria Huza a fost primul membru al CSM suspendat din funcţie.

Citeşte şi:

Judecătoarea Maria Huza, achitată la cererea acuzării

Fosta judecătoare Huza, prezentă la DNA în legătură cu dosarul fiicei sale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici