Judecătoarea Veronica Bădescu se poate întoarce în sala de judecată peste şase luni

Judecătoarea Veronica Bădescu de la Curtea de Apel Piteşti, exclusă din magistratură de Secţia de judecători a CSM pentru imixtiune în activitatea altui magistrat, se va putea întoarce peste şase luni în sala de judecată, în urma câştigării recursului, la instanţa supremă.

Urmărește
631 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Veronica Bădescu se poate întoarce în sala de judecată peste şase luni

Judecătoarea Veronica Bădescu se poate întoarce în sala de judecată peste şase luni

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a pus în practică, joi, soluţia dată de instanţa supremă.

Secţia pentru judecători a CSM a decis, în 18 septembrie, excluderea din magistratură a judecătoarei Veronica Bădescu, din cadrul Curţii de Apel Piteşti, pentru abateri disciplinare. Această măsură a fost, însă, atactă de magistrat la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a decis, în 25 februarie să admită recursul judecătoarei de la Curtea de Apel Piteşti. "Casează în parte hotarârea atacată, în ceea ce priveşte sancţiunea aplicată. Înlocuieşte sancţiunea aplicată recurentei, respectiv pe cea a excluderii din magistratură, cu sancţiunea suspendării din funcţie pe o perioadă de 6 luni", a fost decizia dată de judecătorii ICCJ, în 25 februarie.

Potrivit unor surse oficiale din CSM, Veronica Bădescu a fost suspedantă din funcţie începând cu 18 septembrie 2013, când a fost exclusă din magistratură de membrii consiliului, şi până joi. "De azi (joi, n.r.), prin decizia noastră, noi am pus în practică suspendarea de şase luni, dispusă de Înalta Curte. Practic, ea nu va putea intra în sala de judecată decât după expirarea acestei perioade", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul CSM.

Potrivit unui comunicat al CSM, din 18 septembrie 2013, Veronica Bădescu a fost sancţionat pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99, litera l, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constând în "imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror".

Presa relata, după decizia CSM, că Veronica Bădescu ar fi intervenit pe lângă un judecător de la Curtea de Apel Ploieşti pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Petru Blanda, condamnat la trei ani de închisoare de această instanţă. De numele acestuia se leagă şi cazul judecătoarei Maria David, de la instanţa supremă, condamnată definitiv de ICCJ, în februarie 2013, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Maria David a primit de la omul de afaceri peste 200.000 de euro pentru a interveni la colegi magistraţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti, Blanda denunţând-o în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici