Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost condamnate la câte opt ani de închisoare, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost condamnate joi la câte opt ani de închisoare de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu soluţionarea favorabilă a unor dosare, decizia nefiind definitivă.

Urmărește
2154 afișări
Imaginea articolului Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost condamnate la câte opt ani de închisoare, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost condamnate la câte opt ani de închisoare, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis ca Viorica Dinu să execute pedeapsa cea mai grea, de 8 ani închisoare, din care se reduce un an şi trei luni, perioadă în care inculpata s-a aflat în arest preventiv şi ulterior arest la domiciliu.

În acelaşi dosar, judecătoarea Antonela Cristea (fostă Costache) a fost condamnată la 8 ani de închisoare din care se scade o perioadă de un an şi trei luni cât s-a aflat în arest preventiv şi arest la domiciliu.

Totodată, instanţa a mai stabilit că Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, să execute pedeapsa cea mai grea, de şase ani de închisoare. Decizia instanţei nu este una definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), împreună cu alte 21 de persoane, în 5 iulie 2013. Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Viorica Dinu, care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, a fost judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuţu în perioada 8 martie 2011 - 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucureşti, soţia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, şi soţul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alături de aceştia sunt judecaţi Sorin Vasilescu şi Iulia Neamţu, grefieri la Tribunalul Bucureşti, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dăncuţă, Nicolae Petrişor, fost Duduianu, zis "Cristofor", Ştefan Mincă, zis "Rosovelt", Laurenţiu George Dinu, zis "Gore", Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoş Pandele şi Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrică Bagoli şi Dragoş Dumitrescu.

Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti "dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă", în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale. Marian Staicu este acuzat că, în perioada august 2012 - februarie 2013, prin încercări repetate de corupere a magistraţilor, a urmărit să obţină la Tribunalul Bucureşti o soluţie definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni asimilate corupţiei.

La 14 ianuarie 2013, dosarul a fost repartizat la Secţia II-a penală a Tribunalului Bucureşti, la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu şi Costache. Procurorii susţin că repartizarea a fost efectuată fraudulos de magistratul Antonela Costache, pe atunci preşedinte al Secţiei Secţiei a II-a penale, care a introdus şi a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate şi parametri de timp), "fără drept (cu depăşirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici