Judecător reclamat la CSM de Kovesi, după ce a stabilit o incompatibilitate neprevăzută de lege

Procurorul general al României, Codruţa Kövesi, a reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii un judecător care a invocat o incompatibilitate a unui coleg, neprevăzută de procedura penală, astfel că a fost înlocuit magistratul învestit cu judecarea lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a altor două persoane

Urmărește
35 afișări

"Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Codruţa Kövesi, a sesizat la data de 4 aprilie 2011, în temeiul Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la judecătorul Elena Burlan, sub aspectul nerespectării normelor de procedură cu gravă neglijenţă", informează Biroul de presă al Ministerului Public.

Cu ocazia soluţionării cererii de recuzare a judecătorului (Camelia Bogdan-n.r.) învestit cu soluţionarea pe fond a dosarului numărul 49702/3/2010 al Tribunalului Bucureşti, Secţia a-II-a Penală, magistratul (Elena Burlan-n.r.) a reţinut un caz de incompatibilitate neprevăzut de dispoziţiile Codului de procedură penală, precizează sursa citată.

Judecătorul Elena Burlan a admis cererea de recuzare formulată de inculpatul Octavian Ţurcan - judecat alături de Sorin Ovidiu Vîntu şi de şoferul acestuia, pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie, pentru păgubirea investitorilor FNI - faţă de judecătorul fondului, "extinzând cazurile de incompatibilitate expres prevăzute de Codul de procedură penală", consideră şeful Ministerului Public.

"S-a reţinut că judecătorul Camelia Bogdan, învestit cu judecarea fondului cauzei în care a fost trimis în judecată inculpatul Octavian Ţurcan, este incompatibil să soluţioneze cauza pe fond, motivat de faptul că s-a antepronunţat asupra vinovăţiei acestuia la data de 15 martie 2011, când i-a respins cererea de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara", se arată în sesizarea înaintată CSM.

Procedând astfel, judecătorul Elena Burlan a soluţionat cererea de recuzare a judecătorului Camelia Bogdan cu încălcarea dispoziţiilor procedurale, respectiv a prevederilor art.51 raportat la art.47 alin.2, 48 din Codul de procedură penală, deoarece cereri de recuzare pe aceleaşi temeiuri de fapt au mai fost invocate în aceaşi cauză la data de 29 noiembrie 2010 şi 15 februarie 2011 şi acelaşi judecător, Elena Burlan, a dispus prin încheierile din Camera de Consiliu din 29 noiembrie 2010 şi 16 februarie 2011 respingerea ca neîntemeiate. Aşa fiind, cererea de recuzare era inadmisibilă, mai notează procurorul general în sesizarea către CSM.

"Având în vedere aceste aspecte se impune verificarea de către Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii", precizează Kovesi.

Judecătorul Camelia Bogdan, învestit cu dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost schimbat după judecătorul Elena Burlan, de la Tribunalul Bucureşti, a admis, în 22 martie, cererea de recuzare formulată în urmă cu o zi de omul de afaceri Octavian Ţurcan.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, judecătorul Laura Andrei, declara că cererea de recuzarea formulată de Octavian Ţurcan, inculpat alături de Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa (condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul FNI), a fost admisă, astfel că dosarul va fi repartizat aleatoriu unui alt complet de judecată, format dintr-un judecător.

Magistratul Camelia Bogdan a fost recuzat, în 21 martie, de Octavian Ţurcan, care a susţinut că din motivarea judecătorului de respingere a cererii de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara în cazul său reiese că şi-ar fi format o opinie privind fapta de care omul de afaceri este acuzat.

Avocatul a arătat că aceasta este părerea clientului său şi că acesta doreşte schimbarea judecătorului Bogdan cu un alt magistrat de la Tribunalul Bucureşti.

Camelia Bogdan a mai fost recuzată o dată, de unul dintre avocaţii lui Vîntu, care a susţinut că aceasta ar fi fiica unuia dintre păgubiţii FNI, Nicolae Bogdan, care s-ar regăsi şi ca parte civilă în dosarul privind prăbuşirea Fondului de Investiţii şi în care a fost condamnat Nicolae Popa.

Acea cerere de recuzare a fost respinsă în 16 februarie 2011, iar judecata a continuat sub autoritatea aceluiaşi judecător.

În 12 octombrie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea lui Nicolae Popa (capturat de autorităţi în Indonezia-n.r.) şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici