Judecătoria Deta: Lăsarea în libertate a suspecţilor prezintă pericol concret pentru ordinea publică

Magistraţii Judecătoriei Deta au motivat decizia de arestare a patru persoane implicate în altercaţia din localitate prin faptul că "lăsarea în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică", în timp ce apărătorul suspecţilor a susţinut că fiul cel mare al primarului a fost şi el rănit.

Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului Judecătoria Deta: Lăsarea în libertate a suspecţilor prezintă pericol concret pentru ordinea publică

Judecătoria Deta: Lăsarea în libertate a suspecţilor prezintă pericol concret pentru ordinea publică (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Potrivit motivării deciziei de arestare preventivă pentru 29 de zile a celor patru suspecţi, printre care şi fiul cel mic al primarului din Deta Călin Roman, şi de arestare în lipsă a lui Bogdan Roman, fiul cel mare al edilului, instanţa Judecătoriei Deta a constatat că inculpaţii au fugit de la locul faptei după comiterea infracţiunii pentru a se sustrage urmăririi penale, au săvârşit o infracţiune pentru care pedeapsa este mai mare de patru ani, iar "lăsarea în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică".

Conform magistraţilor, pericolul este dedus din următoarele împrejurări: "natura infracţiunii săvârşite şi gradul de pericol social concret al acesteia".

"Prin modul de comportare, acţiunile desfăşurate de inculpaţi au adus atingere acelor relaţii sociale care sunt compatibile cu respectul reciproc, păstrarea demnităţii umane, respectul decenţei, păstrarea liniştii publice etc", se arată în document.

Magistraţii au afirmat că din actele de urmărire penală a rezultat că inculpaţii, pe fondul unor tensiuni mai vechi, "au înţeles să-şi facă singuri dreptate", comiţând "acte reprobabile", care au generat în rândul opiniei publice locale "un sentiment de revoltă şi de indignare".

Ei au mai constatat că lăsarea în libertate a inculpaţilor ar putea să încurajeze alte persoane să comită fapte similiare şi ar acredita ideea că justiţia nu ar acţiona ferm împotriva unor manifestări infracţionale cu grad ridicat de pericol social.

Magistraţii au dedus pericolul social al inculpaţilor şi din faptul că victimele au fost lovite de nenumărate ori "cu corpuri dure şi tăietoare".

Pe de altă parte, potrivit documentului, în timpul procesului, unul din apărătorii suspecţilor, Camelia Ţăran, a declarat că inculpaţii nu s-au sustras cercetării penale după incident, ci s-au deplasat la spital, unde Bogdan Roman a primit îngrijiri medicale.

"Faptul că după incident au plecat de la faţa locului nu înseamnă că s-au sustras de la cercetare sau urmărire, deoarece s-au deplasat la spital pentru a i se acorda îngrijiri medicale inculpatului Roman Bogdan-Daniel", se arată în documentul amintit.

Conform motivării arestării preventive, Camelia Ţăran a afirmat în faţa instanţei că doi dintre suspecţi s-au predat de bunăvoie poliţiştilor, iar Călin Roman a fost găsit acasă. Pentru a fi cercetaţi în stare de libertate, avocatul suspecţilor a afirmat că, dacă era necesară prezenţa lor, poliţiştii puteau să îi reţină imediat după incident, dar nu au făcut acest lucru.

"Dacă se considera că este necesară prezenţa inculpaţilor imediat după incident, organele de Poliţie care se aflau puteau să-i reţină, dar nu au făcut-o", se mai arată în document.

Potrivit sursei citate, după ce a fost la spital, Bogdan Roman a mers la locuinţa din Timişoara şi nu a mai fost contactat de nimeni.

"În aceste condiţii, este posibil să nu ştie că este căutat, ori poate fi plecat din ţară sau chiar mort", a susţinut apărătorul suspecţilor.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, pe o terasă din centrul localităţii Deta a izbucnit un conflict între mai multe persoane, în urma căruia trei tineri au fost înjunghiaţi.

Agresorul a fost identificat ca fiind Bogdan Daniel Roman (31 de ani), fiul primarului din oraşul Deta, Petru Roman (PDL). Potrivit poliţiştilor, şi fratele acestuia, Călin Roman (27 de ani), a fost implicat în scandalul de la terasa din centrul oraşului Deta.

Cei trei tineri înjunghiaţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 31 de ani, au fost transportaţi la spital. Doi dintre răniţi au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, starea lor fiind stabilă, iar al treilea la spitalul din Deta, el fiind externat.

În această cauză sunt cercetaţi atât fiii primarului din Deta, cât şi alte trei persoane. Patru dintre aceştia au fost reţinuţi, iar Bogdan Roman este în continuare căutat, fiind dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră.

Judecătoria Deta a emis, luni seară, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru fiul cel mic al primarului din localitate Călin Roman şi pentru Radu Gherghel, Daniel Vasile Bîrzan şi Valentin Pavel Strîmtu, suspectaţi de implicare în altercaţia de la o terasă din Deta, în urma căreia trei persoane au fost înjunghiate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici