Judecătorii braşoveni implicaţi în cazul Gorbunov, revocaţi de CSM
CSM i-a revocat joi pe preşedintele Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi pe preşedintele Secţiei penale a acestei instanţe, Dan Iulian Năstase, amânând o decizie în cazul celor de la Tribunalul Dolj.
Judecătorii braşoveni implicaţi în cazul Gorbunov, revocaţi de CSM
"Având în vedere deficienţele manageriale constatate la Compartimentul de executări penale al Tribunalului Braşov, Secţia pentru judecători a dispus revocarea din funcţia a preşedintei Aurelia Munteanu şi a preşedintelui Secţiei penale Dan Iulian Năstase", a anunţat şeful CSM, Virgil Andreieş.
Totodată, Secţia pentru judecători a decis să amâne discuţiile în cazul deficienţelor manageriale de la Tribunalul Dolj, întrucât se impun noi audieri.
Concret, la conducerea Tribunalului Dolj se afla alt magistrat în mai 2008, când s-a dispus punerea în libertate a lui Gorbunov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Vicepreşedintele Tribunalului Dolj, Carmen Mititelu, deţine această funcţie din 15 iulie 2008, în timp ce şefa Secţiei penale a Tribunalului doljean, Aurora Lăutaru, a fost numită în 15 octombrie 2008 în acest post.
O discuţie în privinţa îndeplinirii sau neîndeplinirii atribuţiilor de către judecătorii de la Tribunalul Dolj va fi reluată în 11 februarie, când vor fi audiaţi mai mulţi magistraţi.
Cu două ore înainte de decizia referitoare la judecători, Secţia pentru procurori a CSM a decis, cu majoritate de voturi, revocarea prim-procurorului Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, adjunctul acestuia, Tena Moraru, dar şi pe procurorul şef al Secţiei judiciare a Parchetului doljean, Ioana Sandu.
Membri Secţiei de judecători a CSM au decis, cu majoritate de voturi, revocarea din funcţiile de conducere a judecătorilor braşoveni, invocând articolul 51, alineatul 2, litera b, din Legea 303/2004, potrivit căreia o astfel de măsură se ia "în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale".
Decizia Secţiei CSM se pune imediat în executare, ea poate fi atacată în 15 zile de la comunicare, în plenul Consiliului.
Secţiile de procurori şi judecători, separat, au analizat modul în care magistraţii şefi gestionează situaţii de genul Gorbunov, urmând a fi audiaţi: preşedintele Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, preşedintele Secţiei penale a acestei instanţe, Dan Iulian Năstase, preşedintele Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, vicepreşedintele instanţei, Carmen Mititelu, şefa Secţiei penale a Tribunalului doljean, Aurora Lăutaru, precum şi prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, adjunctul acestuia, Tena Moraru, dar şi procurorul şef al Secţiei judiciare a Parchetului doljean, Ioana Sandu.
CSM a discutat doar modul în care şi-au îndeplinit şefii de instanţe şi procurorii şefi atribuţiile în cazul Gorbunov, chestiunile disciplinare pe care le implică acest dosar fiind în curs de cercetare.
Judecătoarea Maria Nicola, cea care a admis întreruperea executării pedepsei lui Serghei Gorbunov, pentru trei luni, întrucât acest deţinut ar fi suferit de glaucom, este cercetată disciplinar de către inspectorii CSM.
Audierile de joi ale magistraţilor cu funcţii de conducere de la Dolj şi Brapov au survenit atacului armat din 29 ianuarie, din Braşov, ţinta fiind o casă de schimb valutar. Jefuitorul, înarmat cu două arme, i-a executat pe cei doi angajaţi ai casei de schimb valutar, apoi a spart geamul maşinii în care se afla o sumă importantă de bani. Atacul a generat panică, însă un bărbat a încercat să-l împiedice pe asasin, însă a fost împuşcat mortal. Unul dintre angajaţii casei de schimb, deşi grav rănit, a supravieţuit.
Modul de operare, locul, dar şi ţinta, i-a condus pe anchetatori către Serghei Gorbunov. Acesta părăsise închisoare din 16 mai 2008, în condiţiile în care avea două sentinţe de condamnare pentru jaf armat, soldat cu răniri grave. Gorbunov a fost condamnat la zece, respectiv 15 ani de detenţie pentru atacuri armate în Constanţa şi în Braşov.
Condamnatul a fost eliberat pe motiv că ar fi orbit, având un glaucom, şi că trebuia operat. Ceea ce nu s-a întâmplat. Operaţia putea fi realizată cu deţinutul în stare de arest, potrivit practicii generale. Oricum, intervenţia putea fi făcută în mult mai puţin decât trei luni, cât a decis instanţa să-i întrerupă executarea pedepsei lui Gorbunov.
Decizia din 5 mai 2008 a judecătoarei Maria Nicola de la Tribunalul Dolj nu a fost contestată, Parchetul stabilind că nu se impune a face recurs. Astfel, Gorbunov a părăsit în 16 mai 2008 Penitenciarul Craiova, el fiind reîncarcerat de abia după atacut armat de la Braşov din 29 ianuarie. În 48 de ore, Poliţia l-a reperat pe Gorbunov, deşi el era dat în urmărire generală din 3 decembrie 2008, după ce Penitenciarul Craiova şi instanţa doljeană au semnalat că acesta este dispărut.
În urma viciilor constatate imediat după declanşarea anchetei în cazul jafului de la Braşov, CSM şi procurorul general al României au cerut verificări privind modul în care s-a soluţionat cazul Gorbunov şi nu numai.
Citeşte şi:
CSM a constatat probleme grave în Dolj
Şeful IPJ Braşov şi alţi poliţişti, cercetaţi prealabil
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO