- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.01.2013, 18:21)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Judecătorii CSM: Am decis informarea Comisiei Europene privind demersurile din sistemul judiciar
Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi mai multe asociaţii ale magistraţilor au decis informarea Comisiei Europene cu privire la demersurile pornite în sistemul judiciar, având în vedere apropiata publicare a raportului MCV, informează un comunicat.
Urmărește
319 afișări
Judecătorii CSM: Am decis informarea Comisiei Europene privind demersurile din sistemul judiciar (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Secţia pentru Judecători a CSM a organizat joi, "la solicitarea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor", o consultare "dedicată analizei evoluţiilor din sistemul judiciar".
În urma acestei întâlniri, s-a emis o declaraţie comună a Secţiei pentru Judecători a CSM, Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România.
În declaraţie se afirmă că toate demersurile pornite de instanţele de judecată, asociaţiile profesionale şi Secţia pentru Judecători a CSM sunt "prevăzute de lege" şi că "unicul scop al acestora este respectarea principiului legalităţii în ceea ce priveşte alegerea conducerii şi funcţionarea Consiliului".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Semnatarii fac un apel către toate instituţiile publice, clasa politică şi societatea civilă să "evite orice fel de interferenţe în desfăşurarea firească şi legală a acestor demersuri", adăugând că "orice ingerinţe reprezintă o directă ameninţare a independenţei sistemului judiciar".
"Respingem introducerea în dezbaterile publice a unor false teme de discuţie precum schimbarea statutului procurorilor sau subordonarea politică a justiţiei. Reamintim că situaţia actuală este o problemă internă a sistemului judiciar, iar acesta dovedeşte, prin demersurile promovate, capacitatea de a rezolva actuala criză", se mai arată în declaraţie.
Semnatarii mai spun că, având în vedere apropiata publicare a Raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, au decis să informeze Comisia Europeană cu privire la demersurile din sistemul judiciar.
După alegerile din 4 ianuarie din CSM, în urma cărora procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă preşedintele Consiliului, Secţia pentru Judecători a cerut demisia de onoare a acesteia şi, totodată, a solicitat judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, considerând că "procedura alegerii actualei conduceri s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale".
Un număr de 81 de judecătorii, din 107, s-au pronunţat pentru revocarea judecătorului Cristi Danileţ din CSM, adunările generale ale instanţelor de fond neacceptând şi excluderea celuilalt reprezentant al lor în Consiliu, respectiv judecătorul Marius Tudose.
Pe de altă parte, şapte curţi de apel s-au pronunţat deja pentru revocarea judecătoarei Alina Ghica din CSM, doar una singură votând pentru îndepărtarea celorlalţi doi reprezentanţi ai curţilor în Consiliu, respectiv judecătorii Horaţius Dumbravă şi Alexandru Şerban.
În schimb, Tribunalul Mehedinţi a declanşat procedura de revocare din CSM a judecătorilor Adrian Toni Neacşu (Vrancea) şi Mona Lisa Neagoe (Bucureşti), reprezentanţii în Consiliu ai tribunalelor, aleşi de adunările generale ale judecătorilor.
Miercuri, Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru MEDIAFAX că e de aşteptat ca problema conflictului de la CSM să fie reflectată în raportul MCV care va fi prezentat până la sfârşitul acestei luni.
Oana Schmidt Hăineală a avut marţi, la Bruxelles, o întrevedere cu oficiali ai Secretariatului General al Comisiei Europene, în marja Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) impus justiţiei române de către CE.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe