Judecătorul arădean Ioan Lazăr rămâne arestat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, luni, cererea de restituire la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru refacerea anchetei, a dosarului judecătorului arădean Ioan Lazăr, arestat pentru o mită de 25.000 de euro.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Judecătorul arădean Ioan Lazăr rămâne arestat

Traian Marius Sabău, trims în judecată alături de judecătorul Ioan Lazăr

Avocatul fostului judecător Ioan Lazăr, Gheorghiţă Mateuţ, a afirmat, joi, în faţa judecătorilor ICCJ, că, potrivit legilor în vigoare, doar anchetatorii sub acoperire sau cei autorizaţi pot efectua acte de natura cercetării penale, iar în cazul clientului său cel care l-a denunţat ar fi făcut anumite demersuri judiciare.

În opinia avocatului, întreaga construcţie a acestui caz se bazează pe denunţul făcut de denunţător şi pe "ancheta făcută de acesta". "Procurorul a extras de la sediul unei bănci o sumă mare de bani în numele Direcţiei Naţionale Anticorupţie sumă pe care i-a dat-o denunţătorului şi care urma a-i fi oferită lui Ioan Lazăr. Acest procedeu este nelegal, potrivit articolului 26 indice 1 alineat 6 din Legea 78/2000 care arată că doar investigatorii sub acoperire sau cei cu indentitate reală pot oferi sume de bani in vederea descoperirii unor infracţiuni", a spus Mateuţ.

Avocatul a invocat la primul termen de judecată excepţia neregularităţii actului de sesizare, acest aspect urmând a fi rediscutat în şedinţa din 15 octombrie, potrivit magistraţilor ICCJ.

"Examinând denunţul făcut în acest dosar se observă că acesta e îndreptat către celălalt inculpat. Din denunţ nu rezultă elemente de fapt care să confere încadrarea stabilită de DNA", a explicat apărătorul lui Lazăr.

Concret, avocatul a arătat magistraţilor că denunţul denunţătorului Ştefan Marina este îndreptat către celălalt inculpat din dosar, Marius Sabău, şi că cel care a denunţat nu a făcut referire la clientul său. În continuare Mateuţ a susţinut că, potrivit articolului 26 indice 1 alineat 6 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, denunţătorul nu avea dreptul de a efectua acte de de natura cercetării penale cum ar fi înmânarea de bani către cel care este bănuit de o infracţiune prevăzută de Legea 78.

Avocatul solicitat în baza acestor excepţii restituirea dosarului la procuror în vederea refacerii urmăririi penale, iar în paralel cu aceasta a solicitat punerea de îndată în libertate a clientului său. Cererea a fost respinsă, luni, de ICCJ.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, lui Ioan Lazăr, judecător în cadrul Tribunalului Arad - Secţia penală, cu grad profesional de judecător de curte de apel, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, se arată într-un comunicat de joi al DNA.

Alături de acesta, procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe Traian Marius Sabău, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la data de 14 mai 2008, Ioan Lazăr, în calitate de judecător la Tribunalul Arad - Secţia penală, ar fi pretins de la un denunţător suma de 30.000 de euro, în mod indirect, prin intermediul lui Traian Marius Sabău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici