Este vorba de prima terapie care utilizează doar limfocitele T ale bolnavului, reproduse în laborator în mai multe exemplare. Pacientul suferea de melanom în stadiu avansat, a explicat profesorul Cassian Yee, de la Centrul de cercetări oncologice Fred Hutchinson, principalul autor al studiului.
Yee şi colaboratorii săi au prelevat limfocite T de tipul CD4+, celule cheie ale sistemului imunitar, de la un bărbat în vârstă de 52 de ani, atins de un melanom în stadiu avansat, care se extinsese la zona inghinală şi la unul dintre plămâni.
Limfocitele T, care au avut ca ţintă specifică doar melanomul, au fost clonate în număr mare în laborator, după care au fost injectate în organismul bolnavului fără alt tratament complementar.
La două luni de la tratament, examenele medicale (scanare, tomografie tridimensională etc.) nu au indicat nicio tumoare, a spus Yee.
La doi ani de la tratament, bolnavul nu manifestă niciun simptom de cancer, a mai precizat specialistul.
Este pentru prima dată când o terapie pe bază exclusiv de celule clonate ale sistemului imunitar al bolnavului se dovedeşte a fi inofensivă şi eficace, a spus cercetătorul.
"Am fost surprinşi de efectele antitumorale ale acestor celule T CD4 şi de durata răspunsului lor împotriva cancerului", a continuat Yee.
"Am avut succes în cazul acestui bolnav, însă trebuie să confirmăm eficacitatea terapiei în cadrul unui studiu mai mare", a subliniat medicul.