Judecătorul CSM Bogdan Mateescu, replică pentru membrii care au dat aviz pozitiv: Intrăm într-o zonă de naivitate

Judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, susţine, în replică faţă de scrisoarea semnată de cei opt membri care au dat aviz pozitiv, însoţit de observaţii, că se intră într-o „zonă de naivitate”, precizând că a fost „mimată consultarea” în cazul acestui pachet de propuneri de modificare a legilor justiţiei.

Urmărește
1243 afișări
Imaginea articolului Judecătorul CSM Bogdan Mateescu, replică pentru membrii care au dat aviz pozitiv: Intrăm într-o zonă de naivitate

Judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, replică pentru membrii care au dat aviz pozitiv: Intrăm într-o zonă de naivitate

„Citesc acum comunicatul colegelor mele. Cu tot respectul pentru orice opinie, cu atât mai mult pentru opinia domniilor lor, cred că intrăm într-o zonă de naivitate. Dacă propunerile materializate în urmă centralizării opiniilor întregului sistem judiciar şi în urmă eforturilor însemnate ale întregului consiliu din primăvară au fost efectiv ignorate de ministru în punctele esenţiale, dacă textele preluate de către ministru au fost necorelate, amestecate, ceea ce denotă superficialitate, dar aspectele legate de inspecţie, promovare, recrutare şi numiri în parchete au fost atent reglementate, chiar în amănunt, toate acestea demonstrează că a fost mimata consultarea, că ţintă ministrului a fost întărirea poziţiei sale în punctele esenţiale menţionate, că om eminamente politic, cu susţinere de aceeaşi natură, că independenţa reală, că drept al cetăţeanului, este mai mult sau mai puţin ignorată, dar că voinţa politicienilor apare mult mai pregnantă, ceea ce e dăunător”, a scris Mateescu pe pagina sa de Facebook.

Magistratul susţine că avizul negativ e un semnal potrivit şi necesar.

„Nu ne jucăm cu independenţa sistemului. Nu sfărâmam, astfel, fundamente ale statului de drept. Să luaţi legea înapoi şi să o refaceţi în consonanţă cu dorinţă de reforma, de evoluţie, în consonanţă cu fundamentele democraţiei. Reală, nu disimulata”, conform sursei citate.

Cei opt membri ai CSM care au dat aviz pozitiv cu observaţii la legile justiţiei semnează o scrisoare prin care atrag atenţia că „avizul negativ dat de majoritatea constituită în plen semnifică blocarea perspectivei principiului separării carierelor judecătorilor şi procurorilor”.

Documentul citat, obţinut de MEDIAFAX, este semnat de judecătorii CSM Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, dar şi de reprezentanţii societăţii civile din CSM, Victor Alistar şi Romeu Chelaru. Cei opt au votat pentru avizarea pozitivă cu observaţii a proiectului legilor justiţiei.

Rezultatul votului celor opt membri, judecători şi reprezentanţi ai societăţii civile, s-a materializat într-o avaerie favorabilă în limita observaţiilor Comisiei numărul 1 compusă din membrii aleşi şi reprezentanţii societăţii civile din CSM. Observaţiile cuprinse în Aviz reprezintă valorificarea puntelor de vedere transmise de judecătorii şi procurorii din toată ţara şi era esenţial ca acestea să fie aduse la cunoştinţa iniţiatorului pentru a fi avute în vedere pe tot parcursul legislativ.

Semnatarii comunicatului respeng propunereile cu potenţial de vulnerabilizare a justiţiei, făcând referire la trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, dubla condiţionare a accederii în magistratură şi vechime în profesii juridice, dar şi abordarea „neechilibrată” a regimului răspunderii magistraţilor, modalitatea de numire în funcţiie de conducere în cadrul parchetelor.

„Avizul negativ dat astăzi nesocoteşte imperativul punerii în acord a unor norme din cuprinsul celor trei legi declarate neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale, cu textul acestora”, se menţionează în scrisoare.

Semnatarii documentului atrag atenţia că proiectul MJ a luat în considerare principiul esenţial al separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, bun câştigat judecătorilor şi societăţii, iar avizul negativ dat în majoritatea constituită în Plen semnifică „vlocarea perespectivei acestei separări”.

„În acord cu misiunea noastră constituţională şi consecvenţi responsabilităţii sociale uriaşe pe care o implică funcţia de membru în CSM, recunoaştem nevoia reformării Autorităţii judecătoreşti în scopul consolidării independenţei justiţiei, ca serviciu eminamente în folosul societăţii”, conform sursei citate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la 8. Pentru avizarea negativă au votat următorii: preşedinta CSM Mariana Ghena, vicepreşedintele CSM Cristian Ban, procurorul general al, României Augustin Lazăr şi procurorii Andrea Chiş, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan, Codruţ Olaru, Nicolae Solomon, Florin Deac şi Tatiana Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici