- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.12.2018, 08:02)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Judecătorul Lia Savonea este noul preşedinte al CSM/ Schimb de replici între Lia Savonea şi Cristina Tarcea/ Iohannis a ironizat absenţa lui Toader
Lia Savonea a fost validată, miercuri, de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţia de preşedinte CSM, judecătorul fiind singurul candidat pentru această poziţie. De asemenea, Nicolae-Andrei Solomon a fost validat pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM pentru anul 2019.
Urmărește
6254 afișări
Preşedintele Klaus Iohannis participă azi la şedinţa CSM
Actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, a anunţat, miercuri, că plenul CSM a validat-o pe Lia Savonea pentru funcţia de preşedinte CSM şi pe Nicolae-Andrei Solomon, pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM.
Lia Savonea a fost preşedintele Curţii de Apel Bucureşti începând cu anul 2010, anterior, în anul 2009, fiind vicepreşedinte al instanţei. Ea este este cea care a cerut, pe 12 noiembrie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să supună în dezbatere efectele deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a constatat existenţa conflictului generat de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), precizând că "Secţia trebuie să dezbată în ce măsură conduita conducerii ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei", o solicitare care putea duce la revocarea actualei şefe a instanţei supreme, Cristina Tarcea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Nicolae Solomon a candidat şi anul trecut pentru funcţia de vicepreşedinte CSM, însă a pierdut în favoarea lui Codruţ Olaru. Potrivit CV-ului său, Nicolae Solomon este născut în anul 1984 şi a început activitatea, în 2008, la Parchetul de pelângă Judecătoria Medgidia. Ulterior, Solomon a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 (până în 2011), iar apoi s-a mutat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (până în 2013). Procurorul a lucrat şi la Parchetul General, după care s-a întors la Parchetul Capitalei.
Iohannis: CSM trebuie să devină, pentru Parlament, un autentic partener de dialog în legiferare
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, în plenul CSM, că, având în vedere că anul 2018 a fost un an dificil pentru sistemul judiciar prin prisma modificărilor legilor justiţiei, membrii Consiliului trebuie să devină parteneri de dialog pentru parlamentari în procesul de legiferare.
"A fost un an foarte greu, vă felicit pe toţi pentru echilibrul pe care aţi reuşit să-l păstraţi în sistem. (...) Deşi ne-am aflat într-un context complicat, CSM a rămas un factor de echilibru, subliniez acest lucru, reuşind să acţioneze cu echidistanţă faţă de actorii implicaţi. Rog să continuaţi cu aceeaşi determinare, fiţi permanent racordaţi cu vocea interioară a sistemului, care reclamă cu tărie necesitatea apărării şi consolidării independenţei activităţii judecătorilor şi procurorilor şi a sistemului judiciar în ansamblul lui", a transmis şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că izolarea şi divizarea corpului magistraţilor nu duc la nimic productiv, de aceea consideră că, în ceea ce priveşte justiţia, CSM trebuie să promoveze o viziune unitară şi să fie chiar el un exemplu de unitate şi efort comun reunit în jurul principiilor şi valorilor unei democraţii consolidate.
"Legislaţia penală şi legile justiţiei modificate în anul 2018 au fost contestate atât în interiorul sistemului, cât şi de societetaea civilă, precum şi de partenerii şi aliaţii noştri externi. Forma finală a legilor justiţiei adoptate de Parlament a făcut obiectul unor opinii extrem de critice ale Comisiei de la Veneţia, iar Parlamentul European chiar a adoptat şi o rezoluţie care vizează direct Guvernul României. Prin MCV, Guvernul are de îndeplinit noi condiţionalităţi. Toate acestea reprezintă premise mai mult decât îngrijorătoare. Aceste legi făcute strâmb au fost modificate imediat după promulgare şi, chiar dacă modificările au răspuns parţial unor nevoi punctuale ale sistemului, incoerenţa de viziune asupra legislaţiei şi standardelor necesare sistemului de justiţie a continuat să genereze multiple consecinţe negative", a completat Iohannis.
Şeful statului a catalogat evenimentele din ultimii doi ani din Justiţie ca un "puternic semnal de alarmă că România poate progresa numai prin politici publice elaborate temeinic şi implementate în concordanţă cu valorile europene".
"Din acest punct de vedere, CSM trebuie să devină, pentru Parlament, un autentic partener dialog în procesul de legiferare, fiind autoritatea care exprimă vocea sistemului de justiţie, nevoile sale reale şi provocările cu care procurorii şi judecătorii se confruntă astăzi. În 2018, românii v-au fost alături în apărarea independenţei justiţiei şi veţi avea, ci siguranţă, şi în viitor un aliat în fiecare cetăţean care-şi doreşte un viitor mai bun, un viitor la baza căruia nu poate sta nimic altceva decât o Justiţie independenţă, dreaptă şi eficientă", a mai declarat preşedintele.
Iohannis, la şedinţa CSM: Ministrul Justiţiei înţeleg că are altă treabă decât să onoreze bilanţul
Preşedintele Klaus Iohannis a ironizat, miercuri, absenţa lui Tudorel Toader de la şedinţa plenului CSM unde se decide noua conducere, precizând că ministrul Justiţiei "înţeleg că are altă treabă decât să ne onoreze bilanţul".
"Ministrul Justiţiei înţeleg că are altă treabă decât să ne onoreze bilanţul, principalul promotor al acestor proiecte (de modificare a legilor justiţiei -n.r.) este membru de drept al CSM şi are obligaţia să fie cel dintâi care respectă aceste principii", a spus preşedintele Klaus Iohannis, prezent la şedinţa plenului Consiliuluii Superior al Magistraturii (CSM), unde se alege noua conducere.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că sistemul judiciar a trecut prin multe cumpene în ultimii doi ani şi că membrilor CSM le revine responsabilitatea găsirii unui echilibru în acest sens.
"Anul 2018 a fost marcat cu siguranţă de modificarea legilor de organizare a sistemului judiciar şi a legislaţiei penale, care este în curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpene pentru sistemul judiciar, care, din păcate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea în acord a actelor normative cu standardele europene va prezenta o provocare pentru perioada următoare, în cadrul acestui demers, CSM-ului îi va reveni misiunea importantă ce presupune mai mult decât oricând afirmarea rolului său de garant al independenţei justiţiei", a completat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul CSM pentru a participa la plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Lia Savonea, întrebată de Cristina Tarcea dacă apreciază că este o figură care impune respect: Da
Judecătorul Lia Savonea, candidată pentru şefia CSM, a fost întrebată de Cristina Tarcea, şefa ÎCCJ, dacă i se pare că este o figură care impune respect în sistemul judiciar, în condiţiile în care Savonea spunea că liderii din justiţie trec printr-o criză de identitate. Savonea a răspuns pozitiv.
"Aţi afirmat că avem nevoie de figuri care să impună respect în Justiţie. Apreciaţi că dumneavoastră răspundeţi acestor cerinte? Dacă da, argumentaţi", a întrebat Cristina Tarcea, preşedintele Înaştei Curţi de Casaţie şi Justiţie, miercuri, în cadrul şedinţei Secţiei pentru judecători a CSM, unde Lia Savonea şi-a anunţat candidatura.
"Da, mă străduiesc să răspund celor mai înalte exigenţe şi, indiferent de ce funcţie am avut, am încercat să fac lucrurile cât mai bine, să-mi respect statutul, profesia, să fiu un exemplu pentru ceilalţi, să fac lucrurile cât mai bine, să fiu un exemplu pentru colegii mei şi, cel mai important, să transpun valorile justiţiei în decizii judiciare", a replicat Lia Savonea.
Şefa instanţei supreme a precizat ulterior că nici Lia Savonea nu a fost scutită de atacuri, fie că acestea au vizat viaţa personală sau cariera, întrebând-o ce va face, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, referitor la aceste atacuri.
"Din păcate, societatea este polarizată într-un fel, mai cu seamă media, iar noi nu putem să ieşim în fiecare zi să explicăm lucruri. Sutn însă chestiuni obiective care pot fi verificate. Am văzut că atacurile care mă vizează sunt referitor la chestiuni din viaţa privată. O să dau explicaţii atunci când atacurile se vor referi la activitatea mea profesională", a declarat Lia Savonea.
"Eu vorbeam de atacurile asupra tuturor", a replicat Cristina Tarcea.
"Voi fi foarte atentă la astfel de atacuri, dacă ele afectează independenţa magistraţilor, să acţionez imediat. Mă voi preocupa să cercetăm să vedem ce este în spatele acestor atacuri atunci când ele se referă la activitatea profesională a magistraţilor, să ne edificăm dacă este sau nu cazul să apărem", a spus Lia Savonea.
"Sunt foarte mulţumită de răspuns, vă doresc să fie aşa cum spuneţi", a încheiat Cristina Tarcea.
Lia Savonea:Nu avem nevoie de ostentaţie la conducerea Justiţiei. Ne confruntăm cu o criză de încredere
Lia Savonea, judecătoarea care candidează pentru şefia Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat miercuri că vârfurile din Justiţie trebuie să reprezinte repere şi nu este nevoie de ostentaţie şi jubilaţie, aşa cum se întâmplă acum în săli de judecată sau uneori în mesajul public.
"Cinci obiective importante: protecţia şi independenţa justiţiei, modul în care funcţionează justiţia, rezolvarea problemelor din justiţie, leadership şi comunicarea. Cea mai importantă componentă este independenţa justiţiei, pentru că e cea mai importantă valoare. De aceea cred că trebuie să funcţioneze toate puterile, societatea şi magistraţii însăşi", a declarat, în şedidnţa CSM, judecătorul Lia Savonea.
Aceasta spune că cei aflaţi la conducerea Justiţiei trebuie să fie repere.
"Justiţia nu se poate înfăptui pe modele teoretice, cred că justiţia are nevoie şi de răbdare. Îmi doresc un Consiliu pe care procurorii şi judecătorii să îl vadă ca partener, dar care să şi asume felul în care funcţionează justiţia. Cred că justiţia are nevoie de figuri care să îşi impună respectul. Justiţia nu are nevoie de jubilaţie, ostentaţie. Uneori am văzut în sala de judecată, dar şi în mesajul public al liderilor de vârf din justiţie. Vârfurile din justiţie trebuie să ne fie repere. Sunt ele azi?", a mai spus Lia Savonea."Avem uneori încălcări ale legii care sunt intenţionate, lucru care este extrem de grav. Ne confruntăm cu o puternică criză de încredere şi asta e nedrept. Din cauza abuzurilor, a erorilor care urmăresc activitatea pozitivă a sistemului judiciar. Cea mai mare problemă a noastră este criza de identitate a liderilor din justiţie", a mai afirmat judecătorul.
Lia Savonea este membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi fost preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti.
Ea este este cea care a cerut, pe 12 noiembrie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să supună în dezbatere efectele deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a constatat existenţa conflictului generat de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), precizând că "Secţia trebuie să dezbată în ce măsură conduita conducerii ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei", o solicitare care putea duce la revocarea actualei şefe a instanţei supreme, Cristina Tarcea.
Lia Savonea a fost preşedintele Curţii de Apel Bucureşti începând cu anul 2010, anterior, în anul 2009, fiind vicepreşedinte al instanţei.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa la şedinţă
Preşedintele Klaus Iohannis participă la plenul Consiliului Superior al Magistraturii de miercuri, se arată într-un anunţ al Administraţiei Prezidenţiale. Plenul CSM începe la ora 12:00.
La plen va fi desemnată noua conducere a CSM. Pentru funcţia de vicepreşedinte va candida procurorul Nicolae Solomon, a informat, marţi, Secţia pentru procurori. Secţia pentru judecători va desemna, la şedinţa de miercuri de la ora 11:00, candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe