Jumătate de milion de verificări cu eDAC de la apariţie: mai mulţi români şi străini cu probleme

  • Peste jumătate de milion de verificări cu aplicaţia eDAC au fost reallizate de la operaţionalizare.
  • Mai mulţi copii şi persoane cu nereguli depistate doar în ultima săptămână, potrivit Poliţiei de Frontieră.
Urmărește
886 afișări
Imaginea articolului Jumătate de milion de verificări cu eDAC de la apariţie: mai mulţi români şi străini cu probleme

Jumătate de milion de verificări cu eDAC de la apariţie: mai mulţi români şi străini cu probleme

De la operaţionalizarea aplicaţiei eDAC şi până în prezent, poliţiştii de frontieră au efectuat peste 557.000 de verificări pentru a stabili situaţia legală a persoanelor şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale, aplicaţia fiind folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră.

În cadrul acţiunilor, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor, împreună cei din poliţie, imigrări şi jandarmerie, au descoperit mai multe persoane, inclusiv cetăţeni români minori cărora nu au putut să le permită continuarea călătoriei deoarece nu îndeplineau condiţiile legale pentru a ieşi din ţară. Totodată, au fost înregistrate cazuri când echipele comune au depistat peroanele cu nereguli în zona publică a aeroportului.

De exemplu, luni, în 22 iulie, o echipă formată din doi poliţişti de frontieră din cadrul Punctului Poliţiei de Frontieră Henri Coandă a legitimat o femeie, cetăţean român, care intenţiona să călătorească în direcţia Stokholm-Suedia. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că documentul de identitate prezentat de respectiva femeie este anulat din anul 2022. Acesteia i-a fost reţinută cartea de identitate, iar femeia a renunţat la călătorie întrucât nu se mai afla în posesia unui alt document de călătorie valabil.

La aceeaşi dată, o echipă mixtă a interceptat şi legitimat un adolescent, în vârstă de 15 ani, în zona plecări Schengen a Aeroportului Internaţional Craiova care intenţiona să călătorească în scop turistic, neînsoţit, în direcţia Bergamo-Italia. Deoarece nu îndeplinea condiţiile legale pentru ieşirea din ţară (călătorea neînsoţit), acestuia nu i s-a permis continuarea călătoriei şi a fost condus în zona publică şi predat unui membru al familiei.

O patrulă formată din poliţişti de frontieră de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă a verificat, joi, în 25 iulie, o femeie care însoţea un cetăţean român minor. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că procura prezentată este expirată din data de 24 aprilie 2022. Nefiind îndeplinite condiţiile legale pentru a putea ieşi din România, călătoria copilului a fost întreruptă.

Un alt exemplu s-a înregistrat tot joi, 25 iulie, atunci când poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti au legitimat în zona publică patru persoane, toţi cetăţeni Nepal, care au declarat că vor să călătorească în vacanţă, în Polonia, până la data de 31 iulie 2024. În urma verificărilor şi din discuţiile purtate cu angajatorul s-a constatat că aceştia nu se aflau în concediu de odihnă, respectiv învoire, şi nu se ştia de intenţia lor de a părăsi ţara. În urma celor constatate, cetăţenilor din Nepal le-a fost pus în vedere faptul că nerespectarea condiţiilor de acordare a vizelor atrage revocarea acestora, fapt pentru care persoanele au renunţat la călătorie pentru a-şi continua activităţile lucrative.

Cel mai recent caz a fost înregistrat în urmă vineri, când, în urma unui control efectuat în zona publică-plecări, o echipă mixtă din cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti a legitimat un bărbat şi a constatat că acesta nu poate prezenta documentele personale, declinându-şi identitatea verbal şi prezentând o fotografie de pe telefonul mobil cu un paşaport Pakistan. Asupra acestuia nu au fost descoperite alte documente care să ateste identitatea, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceasta se afla în şedere ilegală (aceasta nerespectând termenul de plecare voluntară din decizia de returnare). Bărbatul a fost preluat de o echipă operativă din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări în vederea dispunerii măsurilor legale.

„Întrucât în continuare se înregistrează cazuri cu cetăţeni români minori care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a ieşi din ţară, reamintim care sunt documentele necesare, în funcţie de situaţie: dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil, acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi, acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele, doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens şi doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei. Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil, acord din partea ambilor părinţi, doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici