Video Jumătate dintre bugetari au oprit, luni, activitatea
Jumătate dintre bugetari au oprit, luni, activitatea, aceasta fiind prima grevă generală a tuturor angajaţilor din sistemul public în România postrevoluţionară, anunţuri cu greva au fost postate în şcoli, spitale, administraţie, angajaţii venind la locul de muncă, dar neasigurând decât urgenţele.
Pentru prima oară în ultimii 20 de ani de democraţie, mai multe federaţii sindicale afiliate la patru confederaţii, au uitat de orgolii şi s-au unit într-un protest comun, o grevă generală în educaţie, sănătate şi administraţie publică, oprind activitatea pe parcursul întregii zile de luni.
5 octombrie este "Ziua Educaţiei" şi aproximativ 300.000 de cadre didactice nu au ţinut luni cursuri, informând din timp elevii şi studenţii să nu vină la şcoală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Unii dintre reprezentanţii a trei din cele patru federaţii din învăţământ au venit luni la şcoală, dar au stat în cancelarie, nu în sălile de clasă, au semnat în condică faptul că este grevă şi au plecat, majoritatea, în jurul prânzului.
Daniel Tatone, profesor de sport la Şcoala 45 "Titu Maiorescu" din Bucureşti se afla încă în incinta unităţii de învăţământ la ora prânzului şi spunea cu tristeţe în glas, că speră ca această acţiune comună a tuturor bugetarilor să sensibilizeze Guvernul şi să le rezolve cererile, legate, în mare parte, de veniturile mici.
Holurile şi curţile şcolilor au fost luni pustii ca într-o zi de vacanţă. Anunţul de grevă a fost postat încă de vineri la intrarea în şcolile bucureştene.
Cei mai mulţi elevi au ştiut de această grevă şi nu au venit la şcoală, bucurându-se de încă o zi liberă, însă în unele grădiniţe au fost câţiva copii care au venit cu ghiozdanele ca într-o zi normală.
"Nu am cu cine să o las acasă şi am înţeles că doamnele educatoare o să vină, dar nu o să predea, de aceea am adus-o", spune mama unei fetiţe de la Grădiniţa 41 din sectorul 6.
Luni dimineaţa, la Şcoala 192, din sectorul 1 al Capitalei, era postat un alt anunţ: "Pentru a construi viitorul, să investim acum în resursa umană din educaţie". În afara acestor anunţuri cu greva ale paznicilor, ale unor femei de serviciu şi ale administratorului, în Şcoala 192 era pustiu la ora 9.00. Nici picior de profesor sau de elev. Era doar zi liberă. Adică neplătită.
De fapt, greva de luni va aduce economii la buget, spun profesori. Salariul dacălilor din Capitală este, în medie 1.000-1.200 de lei, o zi de muncă fiind plătită cu sume între 50 şi 70 de lei. În Capitală, sunt 16.500 de profesori şi 4.000 de angajaţi, personal nedidactic.
În spitale activitatea este aproape normală, pacienţii sunt îngrijiţi, nu sunt trimişi acasă. Sunt asigurate numai urgenţele, însă pentru a se stabili dacă un caz este sau nu urgent trebuie făcut un prim consult, spune liderul "Sanitas" de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Viorel Huşanu.
Acesta a preciza luni, din mijlocul a zeci de asistenţi şi brancardieri care şi-au strigat păsul pe holul spitalului, că toţi angajaţii din sistemul sanitar sunt nemulţumiţi de plasarea în grila unică de salarizare, de disponibilizările care se preconizează şi de concediul forţat de zece zile, spunând că oricum este un deficit major de personal în sănătate.
Huşanu a afirmat că niciun pacient nu a fost trimis acasă luni, ci a fost consultat pentru a vedea dacă este sau nu o urgenţă. "Urgenţele au fost internate, iar celorlalţi pacienţi li s-a prescris un tratament, li s-a dat o reţetă", a spus liderul sindical.
Medicii, asistenţii şi brancardierii sunt foarte nemulţumiţi că nu pot "pune lacăt pe uşă", aşa cum au făcut magistraţii, care şi-au obţinut drepturile în urma protestelor.
În schimb la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" nu este grevă. "Suntem institut de boli infecţioase, nu putem avea grevă. Sunt bolnavi care nu pot fi trimişi acasă, mai ales acum, în contextul gripei AH1N1 sau al virozelor sezoniere", a declarat managerul unităţii sanitare, profesor doctor Adrian Streinu Cercel, propus luni pentru funcţia de secretar de stat în MS.
Mesajul sanitarilor aflaţi luni în grevă este îndreptat spre autorităţi, care ar trebui să se focalizeze mai mult pe nevoile sistemului sanitar.
În administraţia publică, au oprit activitatea peste 300.000 de funcţionari, doar în unităţile de asistenţă socială fiind o zi de lucru normală, deoarece persoanele asistate nu pot fi neglijate.
Administraţiile financiare au fost închise luni pentru public, dar funcţionarii au venit la lucru şi au înregistrat corespondenţa, au emis înştiinţări de plată şi somaţii, au întocmit rapoarte de inspecţie.
"Urgenţele au fost respectate. Dacă cetăţenii au avut nevoie de certificate fiscale pentru internări în spital, am eliberat aceste certificate, dar nu am asigurat serviciile curente", a precizat liderul de sindicat de la Administraţia Financiară a Sectorului 1, Ani Dobre.
Aceasta a subliniat că nu ştie dacă funcţionarii vor fi plătiţi pentru această zi de grevă, dar consideră că ar trebui remuneraţi, deoarece au venit la locul de muncă.
"Sperăm să ne plătească pentru ziua aceasta, pentru că noi am venit la serviciu, nu am stat acasă ca profesorii", a subliniat liderul de sindicat.
Cele câteva persoane care au avut luni nevoie de serviciile administraţiei publice şi s-au prezentat la ghişee au înţeles situaţia, i-au înţeles pe angajaţi şi au spus că vor reveni zilele următoare pentru a-şi rezolva problemele.
În poliţie, activitatea nu a fost perturbată, deoarece legal aceşti angajaţi nu au voie să facă grevă. Totuşi, poliţiştii au fost solidari cu ceilalţi angajaţi din sistemul public şi au purtat o banderolă albă pe mâna stângă.
"Poliţişti din secţii şi cei din stradă poartă banderole albe, îşi desfăşoară activitatea normal, sperăm să fim ascultaţi de data aceasta, ne-am săturat să protestăm fără niciun rezultat. Atât angajaţilor din sistemul public, cât şi celor din privat le-a ajuns cuţitul la os", spune un angajat al Secţiei 2 de Poliţie.
Această formă amplă de protest va fi urmată la numai două zile de un miting în Capitală, unde sunt aşteptate peste 20.000 de persoane, iar sindicaliştii se gândesc serios la greva generală pe termen nelimitat şi la boicotarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.
Guvernanţii, reprezentaţi acum de un singur partid, cer sindicaliştilor înţelegere, îi cheamă la discuţii, negocieri, "în ceasul al nouălea", dar reprezentanţii bugetarilor par de neînduplecat şi spun că vor continua protestele până când vor fi ascultaţi.
(Material realizat de Geanina Sandu, geanina.sandu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO