Prima pagină » Coronavirus » Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: Luni de zile va mai dura până la o variantă finală a unui vaccin

Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: Luni de zile va mai dura până la o variantă finală a unui vaccin

Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: Luni de zile va mai dura până la o variantă finală a unui vaccin
Eugenia Foarfecă
18 mart. 2020, 16:58, Social

Prof . Dr. Olga Simionescu explică faptul că Agenţia Europeană a Medicamentului ( EMA) a anunţat că nu există dovezi care să arate vreo relaţie dintre administrarea de ibuprofen şi mortalitatea crescută în infecţia cu SARS Cov 2, dar că trebuie avută în vedere recomandarea Paracetamolului. Este prea devreme pentru studii de amploare pe subiect, însă există dovezi că ibuprofenul, care este un antiinflamator nesteroidian creşte expresia la  nivelul membranei celulare a receptorului pentru ECA- 2, prin care virusul intră în celulă. O observaţie empirică a italienilor arată că tinerii pacienţi cu Covid 19 care au avut o evoluţie nefavorabilă, o parte dintre ei erau consumatori cronici de  antiinflamatoare nesteroidinene. 

Specialistul spune că se lucrează intens la vaccinuri în întreaga lume: „În Germania, SUA, Canada şi Israel iar ieri 4 voluntari din Seattle, Washington, au primit o injecţie cu un cod genetic copiat inofensiv în  scop de cercetare. Luni de zile va mai dura însă până la o variantă finală a unui vaccin şi se studiază în paralel alte tratamente, spune Prof. Dr. Olga Simionescu

„Cercetătorii chinezi încearcă să obţină licenţa pentru un tratament antiviral, Remdesigir, care nu dă rezultate în tratamentul Ebola. Chinezii vor începe un studiu clinic foarte serios, după obţinerea licenţei. „, explică Dr. Simionescu. 

Mai ales în aceste condiţii în care nu există însă un vaccin, trebuie să respecţi măsurile luate de autorităţi. Situaţia se poate complica mult dacă ai şi alte boli asociate. 

„Bătrânii, persoanele cu probleme respiratorii, cu boli cardiovasculare asociate, diabet zaharat, transplant de organe sunt la risc înalt de a dezvolta Covid 19. Ele trebuie să stea acasă!”

Prof. Dr. Olga Simionescu îţi explică şi conceptul de „herd immunity”: „Asta înseamnă că se va opri transmiterea virusului dacă suficienţi oameni vor fi infectaţi, a fost propus de Londra şi este controversat, având în vedere costurile pe sistemul de sănătate şi riscurile adiacente, pentru că nu toţi oamenii vor face forme asimptomatice sau uşoare de boală. De aceea cele mai multe state ale lumii preferă izolarea socială şi vaccinurile, deocamdată indisponibile. Cred că măsurile luate de România sunt măsuri pe care le-aş fi luat şi eu ”