Monica Ulmanu a câştigat premiul Pulitzer pentru o serie de articole despre încălzirea globală. Ea a devenit prima absolventă FJSC ce primeşte această distincţie

  • O jurnalistă româncă a câştigat premiul Pulitzer 2020, pentru o serie de articole despre încălzirea globală, publicate alături de alţi colegi de la Washington Post, la categoria jurnalism explicativ
  • Monica Ulmanu este primul absolvent al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti (FJSC) care a câştigat premiul Pulitzer, cel mai important premiul acordat în SUA pentru jurnalism.
Urmărește
1833 afișări
Imaginea articolului Monica Ulmanu a câştigat premiul Pulitzer pentru o serie de articole despre încălzirea globală. Ea a devenit prima absolventă FJSC ce primeşte această distincţie

Jurnalista româncă Monica Ulmanu a câştigat premiul Pulitzer pentru o serie de articole despre încălzirea globală. Ea a devenit prima absolventă FJSC ce primeşte această distincţie

Premiul Pulitzer, cel mai prestigios premiu pentru jurnalism din lume, a fost acordat echipei The Washington Post, din care face parte şi Monica Ulmanu, pentru o serie de articole despre încălzirea globală.

„O serie extraordinară de materiale de presă care demonstrează, cu precizie ştiinţifică, efectele înfricoşătoare pe care le produc temperaturile extreme pe glob” este motivaţia juriului pentru premiul acordat.

Monica Ulmanu, primul absolvent FJSC care câştigă premiul Pulitzer

După ce a absolvit programul de Licenţă în Jurnalism şi Masterat în Producţie Multimedia şi Audio-Video, Monica Ulmanu a primit o bursă Fulbright, în SUA. Aici, românca s-a specializat în jurnalism vizual.

Monica Ulmanu a lucrat în unele dintre cele mai prestigioase redacţii din lume, precum Thompson Reuters, The New York Times, The Boston Globe şi The Guardian.

Premiile Pulitzer au fost decernate luni

Premiile Pulitzer 2020 pentru jurnalism au fost decernate luni. Distincţiile sunt anunţate în mod normal la Universitatea Columbia din New York, dar, din cauza măsurilor luate împotriva răspândirii noului coronavirus, lista câştigătorilor şi a nominalizaţilor a fost dată publicităţii printr-o transmisiune online din sufrageria celei care administrează premiile, Dana Canedy.

Situaţia i-a amintit prezentatoarei de faptul că primele distincţii au fost acordate în 1917, cu un an înaintea izbucnirii epidemiei de gripă spaniolă. Juriul a susţinut deliberările prin întâlniri virtuale. ”În această perioadă de nesiguranţă fără precedent lucrul pe care îl ştim cu certitudine este că jurnalismul nu se opreşte”, a arătat Canedy.

În 2020, au fost premiate 15 secţiuni jurnalistice şi şapte pentru categorii legate de carte, teatru şi muzică.

Pentru Breaking News a fost premiată o serie de relatări ale echipei de jurnalişti de la The (Lextington, Kentucky) Courier-Journal privind mai multe graţieri anunţate de guvernatorul Matt Bevin în ultimele sale zile de mandat.

Pentru Investigaţie, premiul a ajuns la Brian M. Rosenthal, de la New York Times, pentru un reportaj privind problemele afacerilor cu taxiuri din New York, o relatare care a dezvăluit sistemul de împrumuturi abuzive care profitau de şoferi.

Premii pentru diferite tipuri de relatări (explicative, locale, naţionale) au primit redacţiile de la The Washingon Post, Baltimore Sun şi echipe de jurnaliti de la ProPublica şi The Seattle Times.

Pentru reportaj internaţional au fost premiaţi jurnaliştii New York Times pentru o serie de articole care au prezentat problemele grave ale preşedintiei lui Vladimir Putin în Rusia.

Reporterul Ben Taub, de la The New Yorker a fost premiat pentru un articol care surprinde prietenia dintre un paznic şi un prizonier de la închisoarea Guantamo după ce acesta a fost închis abuziv timp de un deceniu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici