Jurnalistul kazah Aidos Sadîkov a murit, după ce a fost victima unui atac

Soţia sa, Natalia Sadîkova, a făcut anunţul, socotindu-l vinovat pentru crimă pe preşedintele Tokaev, marioneta lui Putin.

636 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul kazah Aidos Sadîkov a murit, după ce a fost victima unui atac

Aidos Sadîkov

„Aidos Sadikov ne-a părăsit astăzi, la ora 3, ora Kievului. Iubitul meu soţ, tatăl celor trei copii ai noştri, marele fiu al poporului kazah”. Natalia Sadikova, soţia jurnalistului kazah Aidos Sadîkov, a scris pe Facebook.

„Aidos şi-a dat viaţa pentru Kazahstan, a acceptat moartea unui martir în mâna asasinilor”, a transmis femeia. „Timp de 13 zile, Aidos a luptat pentru viaţa sa la Terapie Intensivă, dar miracolul nu s-a întâmplat. Moartea lui este pe conştiinţa lui Tokaev”, afirmă soţia.

La mijlocul lunii trecute, un incident şocant a avut loc în Kiev, Ucraina, unde Aidos Sadîkov, un cunoscut opozant kazah, a fost victima unei tentative de asasinat.

Soţia sa, Natalia Sadîkova, a fost cea care a anunţat atacul asupra. Aidos Sadîkov a fost găsit împuşcat în apropierea casei sale, fiind transportat de urgenţă la spital şi dus la Terapie Intensivă în stare critică.

Opozantul kazah este cunoscut pentru activismul său puternic împotriva conducerii din ţara sa şi pentru critica vehementă pe care o aducea regimului politic din Kazahstan.

Trăia în exil din 2014

Ulterior atacului, Natalia Sadîkova a indicat că preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev ar fi implicat în tentativa de asasinat împotriva soţului său.

Într-un videoclip postat pe platforma YouTube, soţii Sadîkov au făcut declaraţii privind presupusa legătură a lui Tokaev cu agenţii Kremlinului, acuzându-l că ar fi o marionetă politică.

Aidos Sadîkov trăia în exil în Ucraina din 2014, perioadă în care a devenit activ pe platforma YouTube, reuşind să atragă un număr mare de urmăritori în ţara sa natală, Kazahstan.

Prin conţinutul său video, el devenise o figură importantă a opoziţiei împotriva regimului kazahe, atrăgând atenţia autorităţilor care l-au plasat în urmărire pentru „incitare la ură”.

Autorităţile ucrainene au demarat o anchetă în urma atacului asupra lui Aidos Sadîkov, încercând să identifice autorul agresiunii. Potrivit informaţiilor preliminare, un individ înarmat s-a apropiat de maşina în care se aflau Sadîkov şi soţia sa, l-a împuşcat pe opozant şi a fugit de la locul faptei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici