- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jurnalul Naţional: Generalii STS Corneliu Grigore şi Ioan Balaure au făcut poliţie politică
Prim-adjunctul directorului STS, generalul Corneliu Grigore, manager al liniei de urgenţă 112 şi generalul Ioan Balaure, director adjunct pe probleme economice al STS au făcut poliţie politică, relatează "Jurnalul Naţional" în ediţia de marţi, citând surse din CNSAS.
Jurnalul Naţional: Generalii STS Corneliu Grigore şi Ioan Balaure au făcut poliţie politică
Conform sursei citate, cei doi au făcut parte din Unitatea Specială de Transmisiuni "R" şi sunt menţionaţi ca ofiţeri de Securitate care au făcut poliţie politică într-un document al CNSAS, alături de alte zeci de persoane pe baza probelor găsite în dosarele de urmărire cercetate până în prezent.
Informaţia a fost confirmată pentru Jurnalul Naţional de către Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate naţională al premierului Tăriceanu. El spune că această situaţie "aduce, de fapt, atingere siguranţei naţionale şi prejudicii mari de imagini la nivelul Uniunii Europene". În ceea ce priveşte dosarele în care au fost implicaţi cei doi actuali generali, şefi la STS, Oprea spune că este vorba "despre dosare de urmărire informativă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
"Jurnalul Naţional" informează că cei doi au fost numiţi în funcţii la 7 decembrie 2005, de către preşedintele Traian Băsescu, Corneliu Grigore devenind prim-adjunct al directorului STS, iar Ioan Balaure, adjunct.
Grigore a fost până în 1980 cadru al Armatei, iar din acel an până în 1990 a deţinut, conform biografiei sale publicate pe site-ul STS, "funcţii de executare şi conducere în cadrul Unităţii Speciale de Transmisiuni «R»". După 1990, Grigore deţine funcţii de conducere în STS, care preluase activitatea Unităţii Speciale "R". În 1995 devine locţiitorul şefului Direcţiei Radiocomunicaţii, mai apoi şeful sectorului prognoză, modernizare şi dezvoltare. Între 1999 şi 2001 ajunge "consilier ştiinţific" al directorului STS. Din 2001 devine şeful Direcţiei de Management.
Ioan Balaure, directorul adjunct pe probleme economice al STS, a lucrat în Unitatea Specială "R", având "funcţii de execuţie" între 1983 şi 1990, după cum precizează în CV-ul oficial. Din 1994 până în 2005 a condus Direcţia Economică şi Financiar-Contabilă.
Cotidianul citat aminteşte că Unitatea Specială "R" a făcut din celebra operaţiune a Securităţii "Meliţa şi eterul", care a vizat postul de radio Europa Liberă, dar şi celelalte staţii cu emisiuni în limba română, în special Vocea Americii şi BBC. "R" se ocupa de telecomunicaţiile speciale, dar avea activităţi şi de poliţie politică. De exemplu, disidentul braşovean Werner Sommerauer, arestat după manifestările anticomuniste de la Braşov din 1987, a fost identificat pe baza informaţiilor transmise de Unitatea Specială "R", care îi urmărea pe radioamatorii din România, domeniu în care activa şi acesta, susţine publicaţia citată. Sommerauer a devenit cunoscut după ce a dezvăluit că ar fi fost bătut de fostul ofiţer de Securitate Ristea Priboi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO