La ceremonia de canonizare au fost prezente câteva mii de persoane din toată ţara care au venit la Mănăstirea Secu încă de la începutul săptămânii pentru a participa la hramul lăcaşului de cult, dar şi la slujbă. Pentru cazarea acestora, mănăstirea a pregătit aproximativ o mie de locuri, amenajate inclusiv în corturi militare primite de la Jandarmerie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu soţia, şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au asistat aproximativ două ore la slujba oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Daniel, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
La finalul slujbei, Băsescu şi Tăriceanu au primit din partea IPS Daniel câte o icoană, după care preşedintele Traian Băsescu a coborât în mijlocul oamenilor şi a traversat curtea mănăstirii printre aceştia, strângându-le mâinile şi vorbind cu ei.
Pelerinii vor mânca la mănăstire unde au fost pregătite peste o mie de sarmale şi preparate din peşte.
Mitropolitul Varlaam a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea limbii literare româneşti, precum şi la reafirmarea sentimentului conştiinţei naţionale.
El a fost ales mitropolit al Moldovei în 1632 şi s-a retras ulterior s-a retras la mănăstirea Secu, unde a trăit până în 1657.
Varlaam, mitropolitul Moldovei, a fost unul dintre prelaţii români care au contribuit la consolidarea limbii române literare prin răspândirea tiparului în Moldova şi ca autor al unor lucrări de literatură ecleziastică, dintre care cea mai cunoscută este "Carte românească de învăţătură”, publicată în 1643.