Kelemen: Băsescu ştia de iniţiativa cetăţenească încă din 2011

Publicat: 11 07. 2014, 17:48
Actualizat: 25 08. 2021, 10:06

Întrebat, vineri, în conferinţa de presă susţinută la finalul Consiliului Permanent al UDMR, cum comentează declaraţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia UDMR nu a consultat pe nimeni când a lansat iniţiativa cetăţenească, Kelemen Hunor a spus că şeful statului ştia despre ce este vorba.

„Preşedintele României cunoştea încă din 2011 această situaţie, este cel mai bine informat om din România. Să nu îmi spuneţi mie că nu ştia despre ce este vorba”, a spus Kelemen.

Joi, preşedintele Băsescu declara că UDMR nu va ieşi de la guvernare, el apreciind drept corect demersul MAE în privinţa iniţiativei cetăţeneşti privind minorităţile, iar legat de reproşurile lui Kelemen Hunor a spus: ”Când UDMR s-a aliat demersului pe care îl susţine a informat statul român?”.

„Am observat faptul că UDMR reproşează MAE că nu s-a consultat cu ei. UDMR trebuie să ştie că statul român are nişte reflexe care se declanşează automat când politicile sale sunt negate. Or, România are o politică cu privire la minorităţi şi statul român reacţionează ori de câte ori e cazul, când sunt acţiuni împotriva politicilor pentru minorităţi, reacţionează în linie cu tradiţia abordării sale. Nu putem spune că statul român are o politică restrictivă faţă de minorităţi. Este recunoscut de toată lumea că statul român are o politică corectă în raport cu minorităţile, care a fost dată de multe ori ca exemplu. Aş mai pune o întrebare – am văzut exigenţa preşedintelui Hunor că nu a fost consultat. Dar, când UDMR s-a aliat demersului pe care îl susţine a informat statul român?”, spunea preşedintele.

Consiliul Permanent al UDMR a decis, vineri, că Uniunea va rămâne la guvernare, dar Kelemen Hunor se va retrage din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru al Culturii.

Totodată, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că a ajuns la un compromis cu premierul Victor Ponta, astfel ca iniţiativa cetăţenească privind minorităţile să fie dezbătută în comisiile parlamentare, în toamnă, iar până la finalizarea dezbaterilor România să nu trimită noi documente la CJUE.