Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că pentru UDMR este o prioritate adoptarea Legii unice a salarizării şi Legea bugetului de stat pentru anul 2011.
„Aceste două proiecte merg împreună, nu se poate separa fiindcă legea bugetului va asigura salarizarea sistemului public, a celor care lucrează în sistemul public”, a spus Kelemen.
Ministrul Culturii a subliniat că UDMR a propus ca anul viitor, prin legea bugetului, să se prevadă o creştere a salariilor din sectorul bugetar, o creştere diferenţiată.
„Noi am propus ca anul viitor, prin legea bugetului, să se prevadă o creştere a salariilor din sectorul bugetar, o creştere diferenţiată, în aşa fel încât salariile mici să crească într-un procent mai mare, şi cele mari, foarte mari într-un procent mai mic”, a afirmat Kelemen Hunor.
El a explicat că propunerea UDM are în vedere ca veniturile bugetarilor să fie mai mari anul viitor faţă de 2010, chiar dacă nu se va putea „recupera” în întregime ceea ce s-a pierdut în urma reducerii salariilor cu 25 la sută.
„Am propus o creştere diferenţiată în aşa fel încât ceea ce s-a pierdut în 2010, din cauza restricţiilor bugetare, chiar dacă nu se poate recupera în întregime în 2011, şi trebuie să spunem că nu se poate recupera în întregime, totuşi veniturile bugetarilor să fie mai mari decât în 2010, mai ales după tăierea salariilor cu 25 la sută”, a conchis Kelemen.
Deputaţii UDMR de Bihor Lakatos Peter şi Derzsi Akos vor propune partenerilor din coaliţie, în numele formaţiunii, ca, începând din 1 ianuarie 2011, să crească „într-un ritm mai accelerat” salariile sub 1.000 de lei, iar „cei cu salarii mari să aştepte”.
Aceştia au prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, propunerile Uniunii privind bugetul pe anul 2011. O primă propunere este cea de reintroducere a opţiunii impozitului de trei la sută pentru microîntreprinderi, impozit care a funcţionat până la 1 ianuarie 2010.
Lakatos a precizat că această impozitare trebuie să fie opţională, adică întreprinzătorul să poată alege între această formă sau impozitarea pe profit.
Pe de altă parte, Lakatos a spus că UDMR intenţionează să propună PDL două variante pentru creşterea salariilor mai mici de 1.000 de lei ale bugetarilor din România, în contextul în care scăderea salarială de 25 la sută ar trebui să se aplice numai până la 31 decembrie, iar potrivit contractului cu FMI totalul cheltuielilor salariale pe 2011 nu trebuie să depăşească 39 de miliarde de lei.
Cele două variante ale UDMR vizează metode diferite de creştere a salariilor sub 1.000 de lei.
Potrivit lui Lakatos, o primă variantă presupune o creştere a salariilor sub 1.000 de lei „într-un ritm mai accelerat”, însă în acest fel există riscul ca unii bugetari să nu se mai încadreze în grila de salarizare, în timp ce în a doua ipoteză creşterea salarială ar fi ceva mai mică, dar s-ar elimina riscul de neîncadrare în grilă.
UDMR va discuta, săptămâna viitoare, cu partenerii de coaliţie din PDL cele două variante de creştere a salariilor, propunerea privind introducerea impozitului de trei la sută fiind deja prezentată principalului partid de guvernământ.