Kelemen confirmă că s-a discutat în coaliţie despre CASS în cazul pensiilor mai mari de 740 de lei

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a confirmat, luni, faptul că în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare s-a discutat propunerea ca pensiile mai mari de 7.400 de lei să fie impozitate cu 5,5 la sută pentru fondul asigurărilor de sănătate.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Kelemen confirmă că s-a discutat în coaliţie despre CASS în cazul pensiilor mai mari de 740 de lei

Kelemen confirmă că s-a discutat în coaliţie despre CASS în cazul pensiilor mai mari de 740 de lei (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu a făcut o astfel de propunere, Kelemen Hunor a refuzat să facă precizări în acest sens.

"Trebuie să îl întrebaţi pe preşedintele statului sau pe domnul prim-ministru", a răspuns ministrul Culturii.

"Există astfel de propuneri, nu numai din partea preşedintelui. Eu cred că orice venit trebuie impozitat şi în ceea ce priveşte Casa de Asigurări de Sănătate avem un deficit de peste un miliard şi e greu de susţinut", a afirmat deputatul UDMR.

Kelemen a subliniat că există mai puţin de cinci milioane de persoane care plătesc la Casa de Asigurări, bani din care trebuie să fie susţinuţi 20 de milioane de cetăţeni.

"Deci nu se poate, e fizic imposibil. Dacă nu cotizezi, dacă nu contribui la acest buget, la această Casă n-ai de unde să iei să plăteşti serviciile medicale. De aceea trebuie gândită foarte, foarte serios, o alternativă în ceea ce priveşte exceptaţii", a apreciat ministrul.

El a dat ca exemplu faptul că revoluţionarii, care primesc de la bugetul de stat lunar peste 20 de milioane de lei, nu plătesc "nici un leu" către Casa de Asigurări de Sănătate.

"Noi nu acceptăm o variantă prin care nu protejăm pensionarii, oamenii săraci, pătura socială care nu are venituri substanţiale. Nu vom accepta o astfel de variantă. Dar nici nu se poate merge pe actualul sistem, când nici cinci milioane de cetăţeni plătesc şi restul aşteaptă să aibă servicii medicale de calitate", a mai spus deputatul UDMR.

Întrebat cine a făcut propunerea privind impozitarea pensiilor de peste 7.400 lei, Kelemen a arătat că "discuţiile sunt de foarte mult timp, dar nimeni nu a avut curaj" să facă o iniţiativă.

"S-a discutat şi anul trecut, când PSD era la guvernare cu PDL, dar nimeni nu a avut curaj să facă o iniţiativă concretă. E o idee veche şi care a fost preluată. Ministrul (n.r. Cseke Attila) a făcut aceste propuneri şi aceste analize încă din aprilie-mai când a constatat că are un deficit uriaş şi bugetul nu are cum să susţină acest deficit, atunci el a făcut această propunere. Deci discuţia este veche, nu este de ieri de zi şi nu de la preşedintele Republicii", a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu şi coaliţia de guvernământ au discutat, luni dimineaţă, despre posibilitatea ca pensionarii să plătească şi ei contribuţii la asigurările sociale de sănătate, relatează "Gândul".

Conform unor surse participante la discuţii, preşedintele ar fi fost acela care a propus acest lucru, amintindu-le liderilor coaliţiei că ar fi preferat impozitarea cu 16 la sută a pensiilor, în locul creşterii TVA, pentru că astfel s-ar fi redus deficitul "uriaş" al bugetul asigurărilor sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici