Kelemen Hunor, discuţii cu Tăriceanu despre reabilitarea Cimitirului Eroilor de pe Valea Uzului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a discutat, marţi, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre reabilitarea monumentelor din Cimitirul Internaţional al Eroilor de pe Valea Uzului. Liderul UDMR şi-a exprimat nemulţumirea şi a afirmat că trebuie găsită o soluţie.

Urmărește
356 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor, discuţii cu Tăriceanu despre reabilitarea Cimitirului Eroilor de pe Valea Uzului

Kelemen Hunor, discuţii cu Tăriceanu despre reabilitarea Cimitirului Eroilor de pe Valea Uzului

„Am vrut să dăm un semnal: situaţia din Valea Uzului din judeţul Harghita. Cum bine ştiţi eu săptămâna trecută am scris o scrisoare premierului Dăncilă, am scris o scrisoare celor doi preşedinţi, domnul Tăriceanu şi domnul Dragnea şi astăzi am discutat acum cu domnul Tăriceanu un pic mai detaliat despre această situaţie şi trebuie să se găsească o soluţie administrativă în acest moment fiindcă nu se poate merge aşa cum a pornit primarul de la Dărmăneşti. Am discutat şi despre campania electorală cu domnul Tăriceanu, dar cam atât pot să vă spun în acest moment. A fost o decizie în ambele camere în sensul de a fi prezenţi şi de a lăsa opoziţia, mai ales că nici opoziţia nu a fost în stare să vină cu un singur candidat cel puţin la Cameră, să arate cine ce forţă are”, a declarat Kelemen Hunor, întrebat despre subiectele abordate cu Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat că reabilitarea şi construcţiile din cimitir sunt ilegale, deoarece nu au primit avizele necesare.

„De la graniţa între Bacău şi Harghita din valea Uzului, am prezentat ce s-a întâmplat acolo şi am cerut prin mijloace administrative să fie oprită acolo tot ce se construieşte fiindcă este ilegal, nu are primarul avize de nici un fel nici de la Ministerul Culturii, nici de la Apărare. Intră pe un teritoriu administrativ care nu îi aparţine, hotărârea de guvern din 2010 atestă că această zonă Valea Uzului, inclusiv cimitirul de acolo este în proprietatea publică a comunei Sânmartin şi în inventarul comunei, deci intră în curtea vecinului fără să anunţe şi începe să construiască acolo şi dincolo de aceste aspecte administrative şi legale, el încalcă toate legile posibile şi imposibile din această ţară, inclusiv acordurile internaţionale, există şi o chestiune morală care într-un fel trebuie discutată şi găsită o soluţie pentru toate părţile. Şi am cerut stoparea lucrărilor de acolo din cimitirul din valea Uzului, asta a fost conţinutul scrisorii, cred că a apărut şi în spaţiul public”, a conchis Hunor.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că se poate găsi, în acest context, o soluţie, însă doar cu „diplomaţie şi înţelepciune”.

„Am discutat astăzi o problemă delicată, cea a cimitirului de pe Valea Uzului, unde cred că problema se poate rezolva rapid şi civilizat, ţinând cont de sensibilităţile locale şi de faptul că trebuie acordat respectul necesar tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial şi în al Doilea Război Mondial, indiferent de naţionalitatea pe care o aveau la data războiului. Cred cpă se poate găsi această soluţie. Trebuie puţina diplomaţie şi înţelepciune”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Cimitirul Internaţional al Eroilor de pe Valea Uzului, pentru care liderul UDMR Kelemen Hunor ceruse intervenţia premierului Viorica Dăncilă, aparţine de judeţul Bacău, arată autorităţile locale. În acest context, autorităţile din Dărmăneşti susţin că pot interveni.

Primăria oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, susţine că Cimitirul Internaţional al Eroilor de pe Valea Uzului, unde sunt înhumaţi peste 1.306 militari de naţionalităţi diferite, printre care români, maghiri sau ruşi, se află în interiorul localităţii, fapt certificat de o adresă a Oficiului de Cadastru Bacău din octombrie 2018.

Potrivit unui comunicat transmis luni, Agenţiei MEDIAFAX de către Primăria Dărmăneşti, conducerea instituţiei a decis reabilitarea tuturor monumentelor şi cimitirelor de pe raza administrativ teritorială a oraşului.

Reprezentanţii primăriei băcăuane susţin că statutul de Cimitir Internaţional al Văii Uzului s-a păstrat până în anul 1994 când, la iniţiativa autorităţilor locale din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, s-a început reabilitarea parcelei eroilor maghiari, „lucru care a continuat până în anul 2013, fără a se ţine cont de planul de amplasament al cimitrului din anul 1926”.

Recent, liderul UDMR Kelemen Hunor îi ceruse premierului Viorica Dăncilă să oprească „denigrarea memoriei soldaţilor maghiari” şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti din judeţul Bacău de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.

Liderul UDMR cerea premierului să facă demersuri pentru a opri construcţia prin procedură administrativă, până la clarificarea situaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici