Kelemen Hunor, după ieşirea ALDE de la guvernare: UDMR aşteaptă moţiunea de cenzură. Sunt şanse să treacă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că UDMR aşteaptă să fie depusă moţiunea de cenzură anunţată de PNL, iar Uniunea se va comporta la fel ca la moţiunea precedentă, pe care a votat-o. Kelemen e de părere că de această dată sunt şanse ca moţiunea să treacă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1514 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor, după ieşirea ALDE de la guvernare: UDMR aşteaptă moţiunea de cenzură. Sunt şanse să treacă

Kelemen Hunor, după ieşirea ALDE de la guvernare: UDMR aşteaptă moţiunea de cenzură. Sunt şanse să treacă

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că era de aşteptat ieşirea ALDE de la guvernare, fapt care lasă Guvernul Dăncilă fără majoritate în Parlament.

„Era de aşteptat să se întâmple ieşirea ALDE de la guvernare, ALDE aştepta o reacţie constructivă din partea PSD ceea ce nu s-a întâmplat şi au rupt coaliţia. Din punctul lor de vedere este o decizie firească, ceea ce înseamnă că în momentul în care se va produce demisia miniştrilor ALDE şi vor ieşi de la guvernare, Guvernul rămâne fără majoritate în Parlament. Or fără majoritate nu poţi să guvernezi, asta este consecinţa. PSD nu a reuşit, nu a putut să menţină ALDE în coaliţie, să preţuiască ceea ce a obţinut în 2016 şi ceea ce a funcţionat până azi, dar asta problema lor, şi noi doar constatăm că nu există majoritate şi un guvern minoritar nu are cum să reziste în Parlament un an de zile. Nu ştiu ce calcule fac cei de la PSD, cu cine vor să facă majoritate, decizia noastră a fost luată mai demult, am spus că nu mai putem susţine acest guvern şi am şi votat o moţiune de cenzură. Nu se schimbă nimic, rămânem în opoziţie şi ne vom comporta ca atare în momentul în care se va pune problema unui vot indiferent din ce direcţie vine”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă Viorica Dăncilă are la dispoziţie câteva alternative, prima fiind constatarea că nu are majoritate şi îşi înaintează demisia din funcţia de prim-ministru, iar Guvernul este demis.

„Este o chestiune absolut normală, corectă, nu aştepţi să fii dat jos prin moţiune, dacă nu se poate construi o majoritate, premierul renunţă la mandat şi Guvernul pică. Cred că dacă Viorica Dăncilă se gândeşte foarte raţional că dacă pierde majoritatea şi nu poate forma altă majoritate, nu văd de ce ar aştepta votul la moţiunea de cenzură şi nu ar demisiona înainte. De ce să se umilească, de ce să meargă în Parlament şi să aştepte un vot previzibil?”, a subliniat liderul Uniunii.

Potrivit acestuia, a doua variantă este ca dacă opoziţia nu vine cu o moţiune de cenzură, atunci peste 45 de zile trebuie premierul să vină în faţa Parlamentului să probeze dacă are majoritate, pentru că mai mult de 45 de zile nu poate ţine miniştri interimari în locul celor care au demisionat.

„A treia posibilitate este să existe o moţiune de cenzură şi aceasta să treacă. A anunţat PNL, am văzut că ALDE susţine, că Pro România susţine, noi data trecută am susţinut, deci sunt şanse să treacă moţiunea. Noi aşteptăm să fie depusă moţiunea şi ne vom comporta cum ne-am comportat şi data trecută. Atunci încep, însă, complicaţiile pentru cei din opoziţie. În acest moment, când există şansa schimbării Guvernului, ori prin demisia premierului, ori prin moţiune de cenzură, trebuie să dai răspuns la întrebări la care nu s-a dat răspuns până acum, cum sunt cine va fi prim – ministru, ce faci până la alegerile generale, cu cine guvernezi, cu cine faci majoritate, cine vor fi miniştri, cine vor fi şefii Senatului şi Camerei Deputaţilor. Într-o nouă majoritate totul trebuie transparent foarte rapid discutat, nu mai este suficient textul moţiunii de cenzură, trebuie să vii cu soluţii când vii cu textul moţiunii şi să spui că ai o majoritate, tot – tot, pentru că nu poţi închide ţara până negociezi, până ai programul de guvernare”, a explicat Kelemen Hunor.

Acesta a precizat că alegeri anticipate nu se pot declanşa, fiindcă s-a intrat în perioada ultimelor şase luni din mandatul preşedintelui, astfel că această chestiune dispare „şi nu rămâne decât asumarea guvernării de către un partid, de către o coaliţie, de către toţi cei din opoziţie”.

Taguri:
kelemen,
alde,
udmr

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici