- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: În cazul UMF Târgu Mureş, justiţia dă hotărâri împotriva legii şi UDMR nu poate accepta
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş justiţia dă "hotărâri împotriva legii" şi UDMR nu poate accepta aşa ceva.
Kelemen: În cazul UMF Târgu Mureş, justiţia dă hotărâri împotriva legii şi UDMR nu poate accepta
Kelemen Hunor a declarat că hotărârea Guvernului USL de a retrage recursul formulat de fostul Guvern este "o decizie greşită".
"Nu era nevoie de o astfel de decizie", a declarat Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR a declarat că a auzit că, de fapt, PNL are o dispută cu UDMR, şi nu cu comunitatea maghiară.
"Trebuie să vă spun că este o afirmaţie pe care nimeni nu poate să o susţină. Noi cerem drepturi pentru minoritatea naţională, şi nu pentru UDMR. Dreptul de a învăţa în limba maternă la Universitatea de Medicină şi Farmacie nu este pentru mine. Eu nu mai vreau să fac încă o facultate. Nu eu trebuie să învăţ în limba maghiară. Nu pentru conducerea UDMR cerem noi drepturi, ci pentru comunitatea maghiară",a spus Kelemen Hunor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Donald Trump se va întâlni cu Joe Biden săptămâna viitoare, în urma victoriei sale în alegerile SUA
-
Statele Unite permit „unui număr mic” de angajaţi americani din apărare să lucreze în Ucraina
-
Cât de mult trebuie să doarmă o gravidă în timpul sarcinii pentru a evita să-i facă rău copilului. Răspunsul ştiinţei
-
Un antrenor şi-a strâns de gât fotbalistul la marginea terenului
El a declarat că cel care contestă aceste drepturi şi vrea să retragă "drepturile câştigate" nu are nicio dispută cu UDMR, are o dispută cu maghiarii din România.
"Acest lucru, din punctul nostru de vedere, este aşa de clar încât nici nu ar trebui să discutăm despre aşa ceva. Nu este clar pentru noi, este clar pentru fiecare maghiar din România", a spus liderul UDMR.
Kelemen Hunor a declarat că, după ce Guvernul Ungureanu a căzut, a avut mai mult timp liber şi a avut ocazia să stea de vorbă cu foarte mulţi maghiari.
"Am foarte mult timp, stau de vorbă cu foarte mulţi oameni şi constat că toate deciziile luate până acum de Guvernul USL au fost recepţionate foarte, foarte prost şi, ca un atac împotriva drepturilor obţinute", a afirmat Kelemen.
Liderul UDMR s-a declarat "îngrijorat" de ritmul cu care Guvernul USL se îndreaptă spre o direcţie, în opinia sa, greşită.
"Dacă Guvernul USL merge în această direcţie şi cu acest ritm şi justiţia nu apără legile existente şi nu apără aplicarea legilor, ci ia hotărâri care mai mult instigă la nerespectarea legilor în vigoare, atunci sigur că se poate ajunge în foarte scurt timp la nişte tensiuni şi conflicte şi la o situaţie care, din punct de vedere politic, va lăsa urme destul de grave", a susţinut liderul UDMR.
Kelemen Hunor a declarat că se referă la ceea ce s-a întâmplat la Curtea de Apel Târgu Mureş care, într-o săptămână, a dat două decizii "foarte discutabile".
"Ambele decizii nu sunt pentru aplicarea legii învăţământului, ci pentru neaplicarea legii învăţământului. Deci justiţia dă hotărâri împotriva legii. Nu putem accepta aşa ceva", a conchis Kelemen Hunor.
Potrivit deciziei de vineri a Curţii de Apel Târgu Mureş, Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş trebuie să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei. Instanţa a dat astfel dreptate conducerii UMF, în procesul în care a dat în judecată ministerul întrucât nu validase documentul adoptat de instituţie.
Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş anunţa, în 22 februarie, că a cerut în instanţă recunoaşterea Cartei aşa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educaţiei putea transmite observaţii.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş anunţa, în 8 februarie, că a înştiinţat Ministerul Educaţiei că îl va da în judecată pe tema aprobării Cartei universităţii, după ce un funcţionar a cerut introducerea unor "precizări" în document, deşi Carta fusese aprobată tacit.
Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.
Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare.
Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv la decizia instanţei de suspendare a hotărârii fostului Cabinet privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO