Kelemen: Problema steagului secuiesc, un conflict artificial creat. Trebuie normalitate

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că problema steagului secuiesc este un "conflict artificial creat", adăugând că legislaţia nu interzice folosirea de simboluri comunitare şi că toate reacţiile în acest caz sunt supradimensionate, "inclusiv ale ambasadorului Ungariei".

Urmărește
576 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Problema steagului secuiesc, un conflict artificial creat. Trebuie normalitate

Kelemen: Problema steagului secuiesc, un conflict artificial creat. Trebuie normalitate (Imagine: Mircea Rosca / MediafaxFoto)

Kelemen Hunor a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în ceea ce priveşte poziţia UDMR privind simbolurile comunitare şi steagul secuiesc, "principiile sunt clare: toate comunităţile din România, inclusiv cele naţionale, au simboluri, semne pe care le folosesc", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Aşa se întâmplă şi cu maghiarii din Harghita şi Covasna, iar folosirea acestor simboluri este un lucru firesc, nu lezează interesele generale ale României, nici cele particulare ale cetăţenilor şi nici valorile fundamentale ale statului român. Sunt lucruri care ar trebui să intre într-o normalitate firească. Este un conflict artificial creat şi artificial crescut şi mă bucur, fiindcă ştiu de discuţiile dintre miniştrii de Externe din România şi Ungaria, care au stabilit că aceste lucruri trebuie discutate în cadru formal, în instituţiile guvernului, prin canale diplomatice. Nu este în interesul României, nici al maghiarilor din România, nu este în interesul nostru să avem un conflict artificial creat, când avem alte probleme mai importante. Cerem discuţii raţionale şi dacă este o problemă, aceasta trebuie discutată cu autorităţile române, cu Guvernul României. Noi credem că normalitatea relaţiilor echilibrate între România şi Ungaria, între români şi maghiari, este vitală pentru viitorul nostru", a spus Kelemen.

El a afirmat că nu crede că, în acest moment, "cartea maghiară sau naţionalismul" pot fi un instrument care să fie de ajutor.

"Pentru unii, Ţinutul Secuiesc a devenit o boală cronică şi nu reuşesc să se vindece de această boală, dar de fapt nu este o boală, ci este o şansă pentru România, cum e Ţara Bârsei şi Ţara Moţilor, zone cu identităţi foarte clare. Rugămintea noastră este să ne întoarcem la dezbateri raţionale, nu înflăcărate, la raţiuni şi la argumente europene", a susţinut liderul UDMR.

El a adăugat că va avea o discuţie, săptămâna viitoare, cu premierul Victor Ponta pe tema steagului Ţinutului Secuiesc.

Kelemen Hunor a spus că actuala legislaţie nu interzice folosirea simbolurilor comunitare şi a apreciat că în acest caz toate reacţiile au fost supradimensionate, "inclusiv ale ambasadorului Ungariei".

"Pe Cetatea Neamţului este un drapel, un simbol al Moldovei, care nu deranjează pe nimeni. La Turda şi Câmpia Turzii sunt steaguri ale oraşelor care nu deranjează pe nimeni şi de aceea eu cred că inclusiv comunităţile naţionale au dreptul să folosească aceste simboluri", a conchis preşedintele UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici