Kelemen, reacţie tranşantă despre preluarea Cimitirului Valea Uzului de către MapN, de la autorităţile locale: Nu am încredere

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că soluţia de preluare, de către MApN, a Cimitirului Internaţional al Eroilor din Valea Uzului nu este una bună, iar el nu are încredere că naţionalizarea ar fi o rezolvare, după ce instituţiile statului „nu au vrut sau nu au putut opri incidentele din 6 iunie”.

Urmărește
25162 afișări
Imaginea articolului Kelemen, reacţie tranşantă despre preluarea Cimitirului Valea Uzului de către MapN, de la autorităţile locale: Nu am încredere

Kelemen, reacţie tranşantă despre preluarea Cimitirului Valea Uzului de către MapN, de la autorităţile locale: Nu am încredere

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că poziţia UDMR este că trebuie restabilită legalitatea şi starea iniţială, fiind nevoie de un dialog, inclusiv cu statul ungar şi cu reprezentanţii Ministerului Apărării din Ungaria.

„Noi am propus diferite soluţii la situaţia de la Valea Uzului în săptămânile care au trecut dar, după ziua de joi, lucrurile s-au schimbat destul de substanţial, pentru că instituţiile statului nu au vrut sau nu au putut opri acel scandal. Din acest punct de vedere există o lipsă de încredere, o reţinere în ceea ce priveşte intenţia şi dorinţa diferitelor instituţii de a găsi o soluţie de consens. Noi am spus că trebuie restabilită legalitatea, trebuie restabilită starea iniţială şi trebuie un dialog, inclusiv cu statul ungar, cu reprezentanţii Ministerului Apărării din Ungaria, aşa cum scrie în acordul bilateral. Se poate găsi o soluţie printr-o parcelă deschisă, aceasta era propunerea noastră, o nouă parcelă vizavi de cimitir ori lângă cimitir, pentru că este loc destul pentru cineva care doreşte să facă un monument pentru soldaţii români. Este loc unii lângă alţii, nu unii peste alţii. Până nu există un dialog real şi, după cele întâmplate joi, am prea puţină încredere că această soluţie cu preluarea Cimitirului Valea Uzului de către MApN este bună, nu am încredere în această soluţie. Nu cred în această soluţie în acest moment şi fără un dialog real”, a spus Kelemen.

Acesta a explicat că nici chestiunea administrativă legată de poziţionarea Cimitirului Valea Uzului nu este rezolvată, nefiind soluţionat conflictul privind graniţa dintre cele două judeţe, Harghita şi Bacău.

„Noi credem că ceea ce s-a stabilit în anul 1968 ca graniţă trebuie să rămână aşa, Dărmăneştiul ar trebui să intre în legalitate, retrăgând hotărârea Consiliului Local prin care au stabilit, unilateral, că zona este a lor. Şi, bineînţeles, este nevoie de un dialog cu toate părţile implicate înainte de a prelua în administrare cimitirul. Nu naţionalizarea este soluţia şi nu naţionalizarea poate rezolva preluarea acelui cimitir. Atunci toate cimitirele de acest tip din România ar trebui preluate de MApN, nu cred că are capacitatea de a gestiona o astfel de soluţie. Acel cimitir a fost întreţinut foarte bine ani la rând, nu ar avea nimeni nimic de comentat”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor susţine că până când Codrin Munteanu, fost prefect al judeţului Covasna, mutat în 2014 la MApN, rămâne înalt funcţionar în cadrul acestui minister, nu are nicio certitudine că nu se încearcă chiar o altă intervenţie mai brutală în Cimitirul Valea Uzului.

„Acest Codrin Munteanu este unul dintre autorii morali şi nu numai a celor întâmplate în Cimitirul Valea Uzului”, a conchis Kelemen.
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce va pregăti un memorandum prin care va solicita oficial Guvernului preluarea Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, decizia fiind adoptată în urma unei analize a situaţiei necropolei.

„În urma analizei situaţiei concrete a Cimitirului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procesul de fundamentare a procedurile legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război. Astfel, MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menţinerii statutului de cimitir internaţional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi, respectiv militari ungari, români, germani, ruşi, sârbi, austrieci şi italieni”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş, pentru MEDIAFAX.

Potrivit ministrului, procesul de preluare a Cimitirului din Valea Uzului presupune consultarea tuturor părţilor implicate.

„Structurile MApN care vor prelua responsabilităţile administrării cimitirului internaţional vor asigura respectarea dreptului neîngrădit al fiecarei ţări de a-şi comemora eroii căzuţi în luptă şi care sunt înmormântaţi aici. De asemenea, MApN are capacitatea să asigure efectuarea activităţilor de protejare şi întreţinere a mormintelor şi de reabilitare a operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internaţional, în deplin respect al normelor de drept internaţional aplicabile şi al acordurilor bilaterale ale statului român încheiate în acest domeniu cu ţările care au eroi care odihnesc în cimitirul de la Valea Uzului”, a mai subliniat Gabriel Leş.

Potrivit unor surse avizate, procedura de preluare de către MApN a Cimitirului ar putea fi încheiată în maximum 30 de zile, în cazul în care există consens din toate punctele de vedere.

Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a solicitat, sâmbătă, respectarea simbolurilor statale ale României şi normele de ordine publică şi face apel la responsabilitate în ceea ce priveşte acţiunile referitoare la situaţia din Valea Uzului, propunând ca acesta să fie preluat de Ministerul Apărării - având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici