- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (18.10.2014, 22:35)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen:Trebuie să convingem societatea românească, în primul rând, că automomia nu e de la Diavol
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că societatea românească trebuie convinsă că ”automomia nu este de la Diavol”, susţinând că ”lipseşte încrederea între maghiari şi români şi este foarte greu să construieşti ceva dacă nu există un nivel suficient de încredere”.
Urmărește
134 afișări
Kelemen:Trebuie să convingem societatea românească, în primul rând, că automomia nu e de la Diavol (Imagine: Kiss Edit/Mediafax Foto)
”Trebuie să demontăm prejdecăţile, lipseşte încrederea între maghiari şi români şi este foarte greu să construieşti ceva dacă nu există un nivel suficient de încredere. Unde există tensiuni, nu poate să continue colaborarea, în ţările unde există autonomie, unde relaţia minorităţii cu majoritatea a fost rezolvată, am văzut că funcţionează bine. Nu am cerut mai mult decât ceea ce ni s-a promis în 1918, au trecut 25 de ani de la căderea comunismului, am obţinut de atunci foare multe rezultate, trebuie să convingem societatea românească, în primul rând, că automomia nu este de la Diavol”, a afirmat Kelemen Hunor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Potrivit acestuia, proiectul de autonomie, care ”nu este o Biblie”, ci un material care poate fi îmbunătăţit, ”poate contribui la o Românie puternică”.
Kelemen Hunor a menţionat că a primit multe comentarii interesante după lansarea proiectului de auonomie, însă cel mai important a fost ”că proiectul a ieşit sub egida UDMR şi elita politică românescă a simţit că nu mai poate fi ocolit”.
”Dacă relaţia interetnică se soluţionează, dacă garanţiile funcţionează în cadrul autonomiei, atunci ţara va fi mai puternică şi, într-o lume în care toată lumea îşi caută locul într-o Uniune, cred că şi România îşi va putea găsi drumul”, a precizat Kelemen.
Întrebat cum va sprijini dezideratul autonomiei comunităţii maghiare în situaţia în care ar deveni preşedintele României, candidatul UDMR a spus că ”doar prin dialog cu majoritatea”, înţelegând prin aceasta ”mijloace parlamentare, mijloace democratice şi argumente”.
”Eu aş arăta că ceea ce conţine proiectul nostru poate fi aplicat oriunde în România, fiindcă este vorba despre subsidiaritate, despre descentralizare şi, sigur, sunt câteva elemente în cazul maghiailor, acele garanţii instituţionale care sunt absolut necesare pentru a păstra identitatea şi cultura, limba, religia. Dar celelalte elemente, când vorbim de descentralizare, atribuţii la nivel regional sunt valabile şi în Dobrogea, sunt valabile şi în Moldova sunt valabile peste tot. Deci, nu trebuie să acceptăm că Bucureştiul ştie cel mai bine de ce au nevoie cei de la Miercurea Ciuc sau de ce au nevoie cei din Baia Mare”, a explicat Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR a a reiterate, totodată, necesitatea modificării Constituţiei României.
”Sunt de părere că este nevoie de o nouă Constituţie. Am prelua articole din actuala lege fundamentală, fiindcă sunt multe lucruri care trebuie preluate. Există discuţii în acest sens, dar majoritatea este de părere că în 2016, noul Parlament ar trebui să aibă această sarcină”, a mai spus Kelemen Hunor.
Kelemen a participat, sâmbătă, la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc, la o dezbaterea ”Voci maghiare locale".
Potrivit proiectului UDMR, prezentat în septembrie, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".
Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.
În proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, că limba maghiară, alături de cea română, va fi considerată "limbă oficială în regiune", iar redactarea bilingvă este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.
Totodată, proiectul UDMR prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru "a exista bilingvism încă din copilărie".
Proiectul are 97 de articole şi este postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46