Gambaccini a afirmat, la un seminar privind impozitarea produselor din tutun, că accizele cresc cu un ritm prea accelerat, în acest an având deja loc două majorări, în aprilie şi septembrie.
Potrivit reprezentantului Philip Morris, creşterea accizelor încurajează dezvoltarea pieţei negre, mai ales dacă în ţările din zonă ţigările sunt cu mult mai ieftine.
Astfel, preţul mediu al unui pachet de ţigări este de 1,53 euro în România, de 0,3 euro în Republica Moldova şi de 0,27 euro în Ucraina.
„Estimăm o creştere a volumului vânzărilor de ţigări ilicite, pentru care nu se plătesc taxe”, a spus Gambaccini.
El a menţionat că majorarea accizelor în mai multe state europene nu a condus nici la creşterea încasărilor bugetare, dar nici la scăderea incidenţei fumatului, ci la dezvoltarea pieţei negre.
Peter Imre, director corporate affairs la Philip Morris România, a declarat că orice majorare de preţ la ţigări afectează inflaţia.
„Valoarea de 1,5 – 1,6 miliarde de euro, reprezentând accizele la ţigări plătite într-un an, sunt plătite de cei şapte milioane de fumători, din bugetele familiilor. Cred că banii aceştia ar trebui trataţi cu mai mult respect”, a spus Imre.
El a vorbit şi despre ideea unei eventuale retrageri a Philip Morris din România, în cazul în care vânzările la negru vor ocupa un segment important din piaţă.
„Nimic nu obligă o companie să stea aici, dacă guvernul nu ne ajută”, a afirmat Imre.