În documentul înaintat, în 2002, de Amarie, Comisiei speciale constituite conform legii privind responsabilitatea ministerială, se arată că "din materialul probator referitor la prejudiciul creat CNM Petromin SA Constanţa şi estimat la suma de peste 300 de milioane de dolari, rezultă în mod evident că activitatea infracţională, pe cazul de speţă, a fost înlesnită direct şi de fostul ministru al transporturilor domnul Băsescu Traian, astfel că se impune extinderea cercetărilor şi efectuarea urmăririi penale împotriva acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată, prevăzută de articolul 248, indice 1, combinat cu articolul 248 din Codul penal".
Invocând articolul 24, alineatul 2, din Legea 115/1999, republicată referitor la punerea sub urmărire penală a foştilor membri ai Guvernului ca urmare a unei solicitări exprese din partea Camerei Deputaţilor, Senatului sau Preşedinţiei României, fostul procuror şef Ioan Amarie "din raţiuni de celeritate", adresează sesizarea rugând să se procedeze conform legii invocate.
Potrivit documentului, "datele din dosar atestă implicarea şi a lui Traian Băsescu, ministru al Transporturilor", încă din 1991, de la încheierea unei scrisori de intenţie cu unul din departamentele din cadrul Torvald Klaveness Group Norvegia, rezultând că această scrisoare de intenţie apare "ca un act abuziv". Acesată scrisoare de intenţie ar fi stat la baza încheierii contractului din 14 mai 1991, dintre CNM Petromin SA şi Klaveness Chatering pentru constituirea societăţii mixte petroklav Inc. Bahamas, care, printr-un alt contract, a preluat în management navele Balota, Băneasa, Barboşi, Comăneşti şi Cărbuneşti.
Pentru transferarea navelor din proprietatea CNM Petromin SA a fost emis de către ministrul Transporturilor Băsescu Traian, ordinul 457/1992 prin care "acordă dreptul de arborare a pavilionului românesc navelor Cărbuneşti, Bobâlna, Borzeşti, Balota, Bicaz, Bârlad, Callatis, Breaza, Baia de Aramă, Baia de Criş, Bujoreni şi 22 Decembrie, proprietate a companiilor subsidiare liberiene ale Petromin Overseas Inc. cu sediul în Liberia", se arată în documentul trimis de Ioan Amarie, comisiei speciale.
"În sarcina lui Băsescu Traian se reţine şi pierderea nelegală prin documente false a navei Băceşti", potrivit documentului furnizat, joi, de Năstase.
Adrian Năstase s-a prezentat, joi, la instanţa supremă, pentru acest proces. Deputatul PSD a venit însoţit de avocatul său.
Avocatul lui Adrian Năstase a solicitat instanţei să poată xerocopia întregul dosar, deoarece xerocopia existentă este ilizibilă. Procurorul a respins solicitarea.
Instanţa a amânat procesul pentru 24 martie.
După terminarea şedinţei de judecată, Adrian Năstase a declarat că, în acest proces, judecătorii au stabilit o listă cu 972 de martori care vor trebui audiaţi.
"Aceasta înseamnă 90 de şedinţe, cel puţin, adică, luând în calcul şi perioadele de vacanţă judecătorească, nouă ani, cel puţin, pentru audieri. Asta fără să mai punem la socoteală celelalte acte procedurale", a declarat Adrian Năastase.
Dosarul este o "încercare de eludare a Parlamentului" şi "o ticăloşie semnată de Traian Băsescu şi de Daniel Morar".
"Justiţia lucrează după scenariile DNA", a acuzat Năstase.
Deputatul PSD a susţinut că, la fiecare termen al şedinţei de judecată în acest proces, va prezenta informaţii în sprijinul acestor acuze. Joi, Năstase a furnizat un document din 2002, al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), semnat de fostul procuror şef al instituţiei, Ioan Amarie, referitor la cazul Flota.
"Iată că acest document e de fapt, materialul care a fost trimis de cel dinaintea lui Morar la DNA, Ioan Amarie. În acest material, sunt aduse acuzaţii grave de corupţie lui Traian Băsescu, iar materialul este semnat de Amarie care, apoi, poate pentru că a avut crampe la mână, nu a mai semnat această sesizare către instanţă. Poate că şi Morar nu a trimis acest document pentru că, poate şi el a avut crampe la mână", a susţinut Năstase.
Citeşte mai multe despre documentul furnizat presei de Adrian Năstase
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, în 20 ianuarie, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
În dosar este inculpată şi Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, ea fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată, fals intelectual la Legea contabilităţii, comise sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată, folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată.
Totodată, DNA a inculpat-o şi pe Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul ISC, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată.
Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, este acuzat de complicitate abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, iar şoţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici pentru spălare de bani în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea inculpatei Irina Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", susţine DNA.
Citeşte şi: