Klaus Iohannis, de Ziua Astonomiei: „Planeta noastră are resurse finite”
„M-a pasionat dintotdeauna şi despre care mă informez permanent, mai ales că în ultimii ani s-au făcut paşi majori. Astronomia este nu doar una dintre cele mai vechi ştiinţe ale umanităţii, dar este şi unul dintre cele mai provocatoare domenii ale gândirii şi cercetării. Planeta noastră are resurse finite şi suntem mereu într-o cursă cu noi înşine pentru a le gestiona cât mai eficient. Astronomia ne dă însă speranţa unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoaşterea universului şi, implicit, a lumii noastre, în ultimele decenii multiplicându-se demersurile europene şi internaţionale privind explorarea paşnică a spaţiului”, spune Klaus Iohannis la evenimentul dedicat Zilei Astronomiei, în cadrul festivalului AstroFest.
El apreciază că educaţia şi cercetarea au fost şi rămân calea către progres şi evoluţie.
„Avem în această sală, alături de noi, oameni care şi-au dedicat timpul şi cunoştinţele domeniului astronomiei, explorării spaţiului cosmic sau care se află la începutul unui astfel de drum. Vreau să îi felicit, în mod special, pe elevii olimpici internaţionali la astronomie şi astrofizică, prezenţi astăzi aici, care duc mai departe flacăra acestei ştiinţe în România. În spatele excelentelor voastre rezultate stă o pasiune pe care vă încurajez să o aveţi şi în continuare. Performanţele tânărului Gabriel Cristian Neagu, care a descoperit mai multe stele variabile, sunt remarcabile dovezi ale legăturii dintre pasiune şi performanţa în cercetare. Promovarea astronomiei nu ar fi posibilă fără cei care depun constant eforturi şi dăruire în sprijinul alfabetizării ştiinţifice”, adaugă şeful statului.
El a ţinut să îl felicite pe Alexandru Mironov şi echipa Revistei „Ştiinţă şi Tehnică” pentru că au rămas consecvenţi în acest demers.
„În Proiectul , conchide Iohannis.