Liderul judeţean Sanitas Suceava, Ana Ionescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că în momentul de faţă Marius Petcu nu mai poate reprezenta interesele acestui sindicat şi solicită suspendarea de urgenţă din funcţie a acestuia, iar atribuţiile preşedintelui să fie preluate de actualul vicepreşedinte al confederaţiei Sanitas.
Ionescu a spus că în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Sanitas Suceava a fost dezbătută această problemă şi s-a votat suspendarea lui Marius Petcu din funcţia de preşedinte întrucât a adus un grav prejudiciu de imagine şi de capital acestui sindicat.
„Noi nu contestăm capacităţile acestuia de lider întrucât, de-a lungul anilor, a făcut atâtea pentru noi, însă prin ceea ce s-a întâmplat recent a adus un prejudiciu de imagine şi de capital care nu poate fi tolerat”, a spus Ionescu.
Liderul sucevean a mai spus că va solicita ca în cadrul Consiliului Naţional al Sanitas, care va avea loc joi, suspendarea din funcţie a lui Marius Petcu şi organizarea unei conferinţe extraordinare de alegeri pentru desemnarea unui nou preşedinte.
În 24 martie, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a fost prins luând mită 40.000 de euro, o parte din banii ceruţi omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.
Petcu a fost reţinut atunci de procurorii anticorupţie, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 25 martie, că liderul sindical poate fi cercetat în libertate, impunând în cazul lui măsura interdicţiei de a părăsi ţara, plus o serie de alte obligaţii. El a fost eliberat vineri noapte din arestul Direcţiei de Cercetări Penale.
Decizia a fost contestată de procurorii anticorupţie la instanţa supremă, care a stabilit ca recursul să fie dezbătut joi.
Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, Marius Grigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.
Contractul are ca obiect executarea obiectivului „Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere – Snagov”, preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, notează procurorii DNA.
De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 200.000 euro.
„Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare”, mai arată procurorii anticorupţie.
Cei 40.000 de euro primiţi de Petcu în 24 martie, când a fost prins în flagrant delict, reprezentau tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011.