Video Korodi: Grădina Zoologică de la Bucureşti nu se închide (Video Pro TV)

Ministrul Mediului Attila Korodi a declarat, joi, că Grădina Zoologică de la Bucureşti nu se închide, iar în perioada următoare vor fi făcute investiţii, apreciind că până în vară aceasta va îndeplini standardele stabilite de UE astfel încât să poată obţine autorizaţia de mediu pentru cel puţin 5 ani.

Urmărește
201 afișări

Korodi a precizat, joi dimineaţă, în urma discuţiei de la Grădina Zoologică Băneasa cu conducerea parcului, că trebuie aduse câteva corecţii în zona unde stau urşii, pentru a le crea acestora condiţii mai bune. Astfel, unul din cei trei urşi va fi distribuit Rezervaţiei de urşi de la Zărneşti, iar cei doi urşi care vor rămâne la Bucureşti vor beneficia de condiţii mai bune, a adăugat Korodi.

Ministrul Mediului a mai spus că această grădină zoologică va beneficia de sprijin, pentru că există proiecte foarte bune care trebuie puse în practică.

Demnitarul a mai spus că în acest domeniu exista o lege care impunea standarde prea înalte, respectiv alocarea a cel puţin o mie de metri pătraţi pentru anumite specii, în condiţiile în care în Europa nu există o astfel de reglementare. Astfel, în toamna anului trecut a fost emis un ordin care reglementează acest sector, prin care a fost stabilit un standard mediu, a precizat Korodi.

Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, declara, marţi, la Braşov, că 14 grădini zoologice din ţară vor fi reabilitate cu bani de la minister, iar 18 grădini zoologice, printre care şi cea din Capitală, care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru funcţionare, vor fi închise, urmând ca mii de animale să fie distribuite în alte locaţii.

"Toate grădinile zoologice din ţară, care sunt locuri create în scopuri educative şi recreative, din păcate sunt departe de a fi ceea ce se vrea în Uniunea Europeană. Uneori avem de a face mai degrabă cu adevărate lagăre pentru animale, nu cu grădini zoologice. Multe nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a funcţiona şi prin urmare vor fi închise", spunea ministrul într-o conferinţă de presă susţinută la rezervaţia de urşi din Zărneşti.

Ministrul preciza atunci că Grădina Zoologică din Bucureşti nu a depus niciun proiect în vederea reabilitării.

Conducerea Grădinii Zoologice de la Băneasa susţine că aceasta nu a putut aplica pentru fonduri de reabilitare alocate de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) pentru că nu este proprietarul sau administratorul terenului pe care funcţionează în prezent. Atât locaţia actuală a Grădinii zoologice, cât şi cea din comuna Chiajna, propusă pentru relocare, sunt în litigiu.

Directorul Grădinii Zoologice Băneasa, Anca Oprea, spunea, miercuri, că parcul zoo nu se va închide, cel puţin pentru moment, pentru că are autorizaţie de funcţionare până în 2010, dar şi pentru că instituţia respectă cerinţele Ministerului Mediului, cuprinse în ordinul de ministru emis în decembrie 2007.

Ceea ce împiedică punerea în aplicare a proiectelor de construcţie sau aplicarea pentru fonduri destinate refacerii unor zone ale grădinii este faptul că terenul nu se află în proprietatea sau administrarea Grădinii.

În Băneasa, două din şase hectare sunt revendicate, precum şi spaţiul din comuna Chiajna, propus pentru construcţia noului parc zoologic. Prin hotărârea 308 din 2006, cele 60 de hectare din Chiajna treceau în administrarea Grădinii Zoologice, unde urma să fie construit noul parc zoo. Însă odată emisă hotărârea de Consiliu, Primăria Chiajna a atacat-o, iar în momentul de faţă terenul este în litigiu, a explicat Anca Oprea.

În opinia sa, singura cerinţă pe care grădina nu o respectă este spaţiul pentru urşi.

"Nu există nici un motiv pentru care grădina să fie închisă. Grădina Zoologică nu se încadrează în prevederile ordinului care stabileşte spaţiul minim pentru urşi. Pentru restul speciilor există spaţiu de expunere suficient", a spus Oprea, care a precizat că restul prevederilor cuprinse în ordinul de ministrul care stabileşte condiţiile pe care o grădină trebuie să le respecte pentru a funcţiona sunt respectate.

În grădinile zoologice din ţară există 5.000 de mamifere, 5.200 de specii de păsări, 450 de reptile şi 5.300 de peşti.

Din cele 32 de grădini zoologice din ţară, doar 14 vor fi reabilitate până în 2012. Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a aprobat, printr-o hotărâre de Guvern, alocarea unui fond de 130 de milioane de lei (38 de milioane de euro) pentru reabilitarea grădinilor zoologice din Oradea, Braşov, Reşiţa, Turda, Craiova, Galaţi, Hunedoara, Târgu Mureş, Slatina, Ploieşti, Rădăuţi, Timişoara, Bârlad şi Râmnicu Vâlcea.

Fondurile alocate de minister vor fi împărţite în mod aproximativ egal tuturor celor 14 grădini zoologice, contribuţia Ministerului fiind de 75 la sută din suma necesară reabilitării, resul de 25 la sută urmând a fi alocat de către administraţiile locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici