Korodi: Procedurile la Roşia Montană nu pot fi accelerate, aşa cum a cerut Băsescu

Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, a declarat, la RFI, că procedurile de avizare a proiectului aurifer pe bază de cianuri de la Roşia Montană nu pot fi accelerate, aşa cum cere preşedintele Traian Băsescu, demnitarul spunând că trebuie precauţie în privinţa acestui proiect.

Urmărește
1476 afișări
Imaginea articolului Korodi: Procedurile la Roşia Montană nu pot fi accelerate, aşa cum a cerut Băsescu

Korodi: Procedurile la Roşia Montană nu pot fi accelerate, aşa cum a cerut Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi seară, accelerarea procedurilor de avizare a proiectului aurifer de la Roşia Montană. Attila Korodi spune că legislaţia de mediu trebuie respectată.

"Eu îl înţeleg pe domnul preşedinte, ne cunoaştem de mult timp, punctul dumnealui de vedere nu s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Mediului, trebuie să ofer clar o implementare a legislaţiei de mediu, a condiţiilor prin care o procedură poate să fie dusă la bun sfârşit, este clar. Ministerul Mediului trebuie să emită un punct de vedere, dacă toate condiţiile din punct de vedere procedural se întrunesc.

Cred că legislaţia de mediu nu poate să cuprindă un proiect de anvergură atât de mare din punctul de vedere al mărimii exploatării, să cuprindă fiecare element. Sunt şi elemente de politică şi dezvoltare pe care trebuie să şi le asume Guvernul României. Dar până atunci, ministerul are un rol foarte important: procedurile să se întrunească şi să aibă un punct de vedere final. Eu susţin ca să mergem până la acel moment, pentru că este nevoie", a declarat, miercuri, într-un interviu la RFI, noul ministru al Mediului.

"Cred că următoarele săptămâni pentru mine vor însemna o analiză foarte minuţioasă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile pe procedura de evaluare, ca să mă pun la punct cu fiecare element tehnic", a continuat Attila Korodi.

Întrebat dacă trebuie accelerate procedurile în privinţa Roşia Montană, Attila Korodi a precizat că acestea "nu pot fi accelerate faţă de ce ritm au acum". "Procedurile tehnice merg înainte, au un ritm, sunt teme care se discută de profesionişti, mai mult nu se poate. Dar pentru că ştiu că procedura poate să ajungă într-o finalitate, va veni şi momentul în care va trebui să se abordeze şi din punctul de vedere al politicilor guvernamentale", a explicat demnitarul.

Attila Korodi mai crede că "aurul de la Roşia Montană, care este o resursă importantă într-un fel sau altul, trebuie exploatat. "Întrebarea este dacă această soluţie, ceea ce se propune acum este bună pentru România, dar din perspectiva conformării cu legislaţia de mediu şi a dezvoltării durabile. La această întrebare căutăm răspunsuri", a adăugat ministrul.

Attila Korodi cere "precauţie" în privinţa proiectului de la Roşia Montană. "Eu am o abordare mult mai aproape şi într-un anumit mod şi principială pentru a proteja mediul. Tot ce decid intră în acest context. Dar pentru că vorbim de proceduri, procedurile trebuie să ne dea un rezultat final. Oricum, eu cred că văzând acest proiect atât de important, trebuie să fim foarte precauţi", a conchis ministrul Mediului.

Attila Korodi şi-a preluat miercuri dimineaţa mandatul ministerial de la primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, care preluase interimatul la Ministerul Mediului după demisia lui Lasylo Borbely.

Deputatul UDMR Korodi Attila a fost nominalizat să ocupe portofoliul Mediului după demisia colegului său Laszlo Borbely, în mandatul cert de doar câteva luni el urmând să ia câteva decizii importante în probleme sensibile precum proiectul Roşia Montană, aflat la finalul procedurii de evaluare.

Korodi a fost, din 2004 până în 2007, secretar de stat responsabil de integrarea europeană în Ministerul Mediului. În aprilie 2007, odată cu remanierea guvernului Tăriceanu, el a preluat portofoliul ministerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici