Kovesi a câştigat procesul la CEDO: Demiterea de la şefia DNA a fost abuzivă

  • Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă.
  • Magistraţii au constatat că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia.
  • Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat.
Urmărește
11073 afișări
Imaginea articolului Kovesi a câştigat procesul la CEDO: Demiterea de la şefia DNA a fost abuzivă

Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva statului român

Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Judecătorii au ajuns unanim la concluzia că dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat fostei şefe a DNA.

Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.

Mai mult, judecătorii CEDO sunt de părere că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.

Laura Codruţa Kovesi nu a cerut daune materiale în acest dosar.

Kovesi a sesizat CEDO în legătură cu modul în care a fost revocată din funcţie în iulie 2018. Ea a susţinut că procedura de revocare a încălcat drepturile omului, întrucât nu a avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de CCR.

În plus, deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi contestate, conform legislaţiei de la noi.

Preşedintele Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, pe 9 iulie 2018, ca urmare a deciziei imperative a Curţii Constituţionale de a pune în aplicare cererea Ministerului Justiţiei, condus atunci de Tudorel Toader, de demitere din funcţie a şefei DNA.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei în guvernarea PSD, a cerut revocarea din funcţie a Codruţei Kovesi Ministrul Justiţiei şi a explicat nevoia schimbării prin 20 de acuzaţii: de la tergiversarea unor dosare până la depăşirea atribuţiilor când DNA a anchetat guvernul pentru controversata Ordonanţă 13.

Preşedintele României a respins însă, într-o primă etapă, solicitarea Ministerului Justiţiei, lucru reclamat la CCR, instituţie care a dat câştig de cauză reprezentantului Guvernului. Şefului statului i s-a cerut să pună în aplicare hotărârea CCR, altfel putea fi acuzat de încălcarea Constituţiei.

În România anului 2018, în care la guvernare se afla PSD, iar următoarele poziţii de conducere în stat erau ocupate de Liviu Dragnea (şeful camerei Deputaţilor) şi Călin Popescu Tăriceanu (şeful Senatului), dezbaterile se concentrau asupra modificărilor aduse legilor justiţiei. 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cedo,
castigare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici