- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi, audiată pentru cea mai înaltă funcţie din Parchetul European/ Ofiţerii SRI n-au administrat probe, nu au participat în procesul penal/ Nu am dobândit niciun fel de cetăţenie | VIDEO
Laura Codruţa Kovesi a fost audiată în comisia LIBE din Parlamentul European pentru funcţia de procuror-şef european.
Kovesi, audiată pentru cea mai înaltă funcţie din Parchetul European/ Ofiţerii SRI n-au administrat probe, nu au participat în procesul penal/ Nu am dobândit niciun fel de cetăţenie | VIDEO
UPDATE 20.05 Kovesi, despre justiţia din România: Există încercări de a limita independenţa
Kovesi a declarat că în România există încercări de a limita independenţa în sistemul judiciar şi a vorbit despre achitări şi probele considerate nelegale în dosare DNA.
"Când au apărut soluţii de achitare sau probele au fost considerate nelegale, acestea au fost diseminate în interiorul structurii pentru a evita astfel de situaţii. În fiecare an, DNA a trimis în judecată 1.000 de inculpaţi, au fost condamnate 900 de persoane, printre aceştia au fost peste 60 de înalţi oficiali, miniştri, deputaţi sau secretari de stat. Presiunile politice, atât în calitate de prorcuror şef DNA şi procuror general, am spus că atunci când un politician mă va suna pentru un dosar, voi face pubblic. O măsura preventivă bună, pentru că acest lucru nu s-a întamplat. Au fost presiuni externe instituţiei, dar de fiecare dată le-am făcut faţă", a declarat Laura Codruţa Kovesi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
"Rezultatele mele vorbesc în numele meu. Am anchetat membri din toate partidele politice. Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, dar pentru că am fost independenţi, am dus la bun sfârşit aceste cazuri. Independenţa a fost asigurată de lege. Există încercări de a limita această independenţă", a mai spus Kovesi.
Fostul procuror şef al DNA este audiat marţi, la Bruxelles, pentru funcţia de procuror şef european.
VIDEO - Kovesi, audiată pentru cea mai înaltă funcţie din Parchetul European:
UPDATE 20.02 Kovesi, despre revocarea din fruntea DNA: A venit ca urmare a deciziei CCR. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra
Codruţa Kovesi a declarat, întrebată fiind de europarlamentarul Maria Grapini ce spune de capacitatea sa de management faptul că a fost revocată din funcţie, că decizia de revocare a fost luată de CCR şi n-a avut posibilitatea de apărare.
UPDATE 19.49 Despre dosarul în care este anchetată: Sunt nevinovată
Laura Codruţa Kovesi a declarat că este nevinovată în dosarul ce vizeză extrădarea lui Nicolae Popa şi în care Secţia de anchetă a magistraţilor a anunţat că aceasta are rol de suspect.
"Dosarul penal- sunt nevinovată. Este vorba de acuzaţii care vizează extrădarea unei persoane din altă ţară. Dacă va fi nevoie de detalii, vă voi da", a spus Laura Codruţa Kovesi.
Kovesi are calitatea de suspect în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu.
Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care spune că i-a dat bani lui Kovesi pentru extrădarea lui Popa.
UPDATE 19.43 Fosta şefă a DNA: Ofiţerii SRI n-au administrat probe, nu au participat în procesul penal
Laura Codruţa Kovesi a fost întrebată, marţi seară, de către eurodeputatul Cătălin Ivan dacă este adevărat că ofiţerii SRI au făcut parte din echipele mixte care au selectat probe în dosare, fosta şefă DNA precizând că aceştia nu au administrat probe.
UPDATE 19.41 Kovesi: Nu am dobândit niciun fel de cetăţenie, ştirile apărute azi sunt mincinoase
Kovesi a declarat că nu are colaborare cu CIA sau altă cetăţenie şi ştirile apărut sunt false. Kovesi a răspuns şi cu privire la distincţiile primite de la americani într-o perioadă în care se vorbea de închisori CIA în ţară.
UPDATE 19.22 Fosta şefă a DNA spune că îndeplineşte criteriile pentru a candida: N-am colaborat cu serviciile ca poliţie politică
Laura Codruţa Kovesi a precizat că îndeplineşte toate criteriile pentru a candida la funcţia de procuror-şef european, precizând că nu a colaborat cu serviciile în sensul de poliţie politică.
"În momentul candidaturii, am verificat cu exactitate toate criteriile care trebuie îndeplinite, le îndeplinesc pe toate. Iar în ceea ce priveşte gradul profesional, articolul 54 este cel care reglementează care sunt criteriile. Sunt patru condiţii: să ai vechime de 15 ani, am vechime de 15 ani, să nu fi colaborat cu serviciile, să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani şi să ai calificativul de foarte bine la ultima evaluare. Am fost numită procuror general şi procuror şef DNA fără a avea gradul profesional pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a declarat Laura Codruţa Kovesi.
Fosta şefă DNA a precizat că nu a colaborat cu serviciile de informaţii în sensul de poliţie politică.
"În ceea ce priveşte colaborarea cu serviciile de informaţii, nu am colaborat în sensul de poliţie politică, nu este prevăzută ca o colaborare profesională care poate apărea în exercitarea atribuţiilor de procuror", a spus Kovesi.
UPDATE 19.18 Kovesi: Nu are relevanţă ce s-a întâmplat în România, relaţiile dintre ministru şi sistemul judiciar
Kovesi a declarat că dacă va fi aleasă pentru această funcţie îşi va exercita rolul fără vreo influenţă cu ceea ce se întâmplă la Bucureşti şi relaţiile dintre ministrul Justiţiei şi sistemul judiciar.
"Ca orice procuror, trebuie să fim obiectivi, trebuie să fie pasiune, dar nu patimă, dacă voi ocupa această poziţie, voi aborda profesional ce scrie în fişa postului şi obligaţiile care îmi revin. Nu are relevanţă ce s-a întâmplat în România, relaţiile dintre sistemul judiciar şi ministrul Justiţiei şi vă asigur că voi respecta obligaţiile, dacă voi fi numită", a delcarat Laura Codruţa Kovesi.
Fostul procuror şef al DNA este audiat marţi, la Bruxelles, pentru funcţia de procuror şef european.
UPDATE 19.13 Kovesi: Sunt conştientă că aţi fost expuşi la informaţii negative despre mine. Nu am nimic de ascuns
Laura Codruţa Kovesi a declarat că nu are nimic de ascuns, chiar dacă au fost informaţii negative despre persoana sa, precizând că cea maia mare realizare a mandatului său la DNA a fost recuperarea daunelor.
UPDATE 19.10 Kovesi: Trebuie recuperate daunele
Laura Codruţa Kovesi a susţinut că Parchetul European trebuie să protejeze interesele financiare ale UE, să recupereze daunele, precizând însă că trebuie identificate şi vulnerabilităţile din cadrul legislativ actual.
"Am fost procuor peste 23 de ani, deci prcatic jumătate din viaţa mea am fost procuror, treaba mea a fost ca justiţia să funcţioneze când este încălcat dreptul penal. Am deţinut cele mai importante poziţii din sistemul judiciar, DNA fiind o structură creată exclusiv pentru anticorupţie. Funcţia de procuror-şef european este o oportunitate unică, aş fi onorată să continui munca atâtor oameni", a declarat Laura Codruţa Kovesi.
Fosta şefă a DNA a spus că Parchetul European trebuie să protejeze interesele financiare ale Uniunii.
"Parchetul European trebuie să protejeze interesele financiare ale UE, să recupereze daunele, trebuie să se pregătească infrastructura umană şi financiară şi să se adopte toate regulile administrative necesare. Pentru ca Parchetul să funcţioneze eficient, trebuie să definim obiective, să partajăm informaţii şi să cădem de acord asupra unor proceduri, să creăm acorduri de cooperare cu statele neparticipante şi cu state terţe, de asemenea, acorduri cu EUROJUST, OLAF şi cu instituţiile financiare. De asemenea, trebuie să identificăm vulnerabilităţile în cadrul legislativ actual ", a completat Kovesi.
UPDATE 19.00 Începe audierea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european
La ora transmiterii ştirii, începe audierea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef european, aceasta având la dispoziţie 70 de minute pentru a-şi susţine dosarul de candidatură.
Comisiile LIBE şi CONT din Parlamentul European vor vota asupra şefiei Parchetului European, pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, şi nu coordonatorii grupurilor politice. Comisia CONT va vota după audierea de marţi a candidaţilor, iar cea LIBE miercuri dimineaţă.
Decizia vine după ce Comisia LIBE a votat asupra contestaţiei formulate de coordonatorul grupului S&D care viza posibilitatea ca membrii forului legislativ să aibă drept de vot asupra candidatului pentru şefia Parchetului European şi nu coordonatorii grupurilor politice.
Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană a afirmat, pentru MEDIAFAX, că în urma votului majoritar din Comisia LIBE, forul european va avea o şedinţă miercuri dimineaţă, în jurul orei 11.00, ora Bruxelles-ului, pentru a acorda un vot în ordine descrescătoare asupra celor trei candidaţi.
Comisia CONT va vota, după ora 19.30, la finalul audierilor de marţi a celor trei persoane înscrise în competiţia pentru funcţia de procuror-şef european.
UPDATE ora 16.30: Audierile candidaţilor la funcţia de procuror şef european au început. Kovesi, audiată ultima
Şedinţa comisiilor LIBE şi CONT din Parlamentul Europei, în timpul căreuia sunt audiaţi candidaţii la funcţia de procuror şef european, a început la Bruxelles. Laura Codruţa Kovesi va fi ultimul candidat audiat, după ce preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a tras ordinea la sorţi.
Potrivit tragerii la sorţi, efectuată de preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, candidaţii vor fi audiaţi în următoarea ordine: germanul Andres Ritter, procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, cel care s-a clasat pe primul loc la votul reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul UE, urmaţi de fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.
Conform preşedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute.
Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaţilor la şefia Parchetului European, potrivit mesajului obţinut de MEDIAFAX. Astfel, fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări şi răspunsuri.
Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).
Preşedintele Comisiei LIBE a ataşat mesajului şi scrisoarea grupului de selecţie, plus CV-urile celor trei candidaţi şi răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecţie. „O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European şi Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecţie, în concordanţă cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferenţială de candidaţi pe 20 februarie 2019.
Audierea celor trei candidaţi va avea loc în şedinţa Comisia LIBE cu participarea Comisiei CONT, marţi, 26 februarie, între orele 15.30-19.15.
Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declaraţia candidatului urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) şi a membrilor CONT (o treime din timpul alocat).
Grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns).
După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi. După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.
Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO