Kovesi: Cea mai mare problemă în Ministerul Public rămâne cea de personal
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi afirmă că problema cea mai mare în Ministerul Public şi, în particular, la unităţile de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, rămâne cea de personal, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca, Laura Codruţa Kovesi a declarat că sunt foarte multe posturi vacante, în special la parchetele locale, unde volumul de muncă este foarte mare.
"80 la sută din volumul de activitate al Ministerului Public se găseşte la unităţile de parchet locale. Sunt 181 de unităţi de parchet locale în România, iar acolo schemele de personal sunt ocupate în proporţie de doar 50-60 la sută. Pe de altă parte, avem unităţi de parchet care funcţionează cu un singur procuror sau cu doi procurori, o altă vulnerabilitate", a spus Kovesi.
Printre soluţiile propuse de procurori se numără reducerea perioadei de studii la Institutul Naţional al Magistraturii (INM).
"Soluţiile pe care noi le-am identificat au fost transmise CSM, una dintre ele a fost reducerea şcolarizării la INM de la doi ani la un an, efectuarea mai multor concursuri de admitere în magistratură pentru cei care au cinci ani vechime şi pentru INM, unde am propus o modificare legislativă", a declarat Kovesi.
Conform sursei citate, o altă problemă cu care se confruntă procurorii este spaţiul de lucru insuficient.
"La Cluj, vom analiza propunerile pentru a extinde spaţiile de lucru. În Ministerul Public sunt 400 de posturi vacante, dacă aceste posturi ar fi ocupate, la volumul de activitate care este, ne-am descurca. Sunt 1.500.000 de dosare pe care trebuie să le repartizăm la 1.000 de procurori, în total avem 2.000 de procurori, dar jumătate îşi desfăşoară activitatea în şedinţele de judecată, asta înseamnă o medie de 1.000-1.500 de dosare pe procuror, la o asemenea medie este foarte dificil să ceri şi operativitate şi nici indicele de calitate nu este întotdeauna aşa cum ne dorim", a afirmat Kovesi.
Procurorul general a precizat că o altă problemă este faptul că poliţiştii sesizează parchetele cu fapte lipsite de importanţă, acest lucru blocând activitatea parchetelor.
"S-a ridicat problema că, la unele unităţi de parchet locale, organele de poliţie fac foarte multe sesizări din oficiu pentru fapte lipsite de importanţă sau pentru fapte care constituie contravenţii. Procurorii pierd foarte mult timp pentru a soluţiona aceste dosare, în loc să se axeze pe cauzele cu adevărat importante. Va avea loc o discuţie între doamna prim-procuror şi inspectorul şef, voi transmite această problemă şi inspectorului general al Poliţiei Române, pentru că în domeniul evaziunii fiscale şi al contrabandei s-a semnat un ordin comun între conducerea IGPR şi procurorul general, prin care am stabilit indicatori comuni de evaluare a activităţii, respectiv numărul de rechizitorii, numărul de persoane trimise în judecată şi arestate şi prejudiciul recuperat. Şi Poliţia şi parchetul trebuie să avem aceiaşi indicatori de calitate, dacă Poliţia continuă să alerge după beţe şi să bifeze doar că au făcut mii de sesizări fără să se preocupe de nicio finalitate, nu vom ajunge la rezultatele pe care le dorim. Sunt unele unităţi de poliţie la care se întâmplă şi aşa ceva", a spus Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la bilanţul pe 2010 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO