- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.09.2015, 10:27)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Dosarul lui Oprescu, deschis în urma unor plângeri depuse de două persoane fizice în martie. Procedural, nu a fost flagrant / REACŢIA avocatului lui Oprescu
Dosarul lui Sorin Oprescu la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost deschis în urma unor plângeri depuse în martie de două persoane fizice, altele decât persoana care i-a dat bani, a declarat, marţi, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. După declaraţiile lui Kovesi, avocatul primarului Capitalei a declarat că, în dosarul lui Sorin Oprescu, sunt probleme cu fondul cauzei, iar apărarea urmează să depună mai multe cereri în acest sens.
Urmărește
35877 afișări
Kovesi: Dosarul lui Oprescu, deschis în urma unor plângeri depuse de două persoane fizice în martie
UPDATE 13:45 - Avocatul lui Oprescu: Probleme sunt cu fondul dosarului. Vom depune mai multe cereri
Alexandru Chiciu, avocatul primarului Capitalei, acuzat de fapte de corupţie, a declarat, marţi, după declaraţiile făcute de procurorul şef al DNA, că în dosarul lui Sorin Oprescu sunt probleme cu fondul cauzei, iar apărarea urmează să depună mai multe cereri în acest sens.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Cum să te pregăteşti de criză. Ce pot businessurile să facă ca să treacă cu bine perioadele negre ale economiei?
-
Reacţii după moartea lui Bela Karolyi. „A rescris istoria gimnasticii mondiale”
-
Ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de pasageri de pe Titanic, vândut cu 1,56 milioane de lire
"Afirmaţiile doamnei Kovesi sunt corecte. Da, şi apărarea a spus din primul moment că nu a fost flagrant. Da, este adevărat, procedural lucrurile stau cum le descrie doamna Kovesi. Probleme sunt cu fondul cauzei, iar acestea rămân în mod evident nedepăşite încă de procurori. Vom depune în cursul zilelor de astăzi şi mâine mai multe cereri în acest sens", a declarat avocatul Alexandru Chiciu.
Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a declarat, marţi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru luare de mită nu a fost deschis în urma denunţului unei singure persoane, ci în urma plângerilor depuse de două persoane fizice, în luna martie.
Ea a precizat că persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu sâmbătă nu se numără printre cele care au făcut plângerile. Mai mult, persoana respectivă nu are calitatea de denunţător, ci de suspect, şi se află în arest la domiciliu.
"Dosarul a fost deschis în primăvara acestui an, ca urmare a unor plângeri formulate de persoane fizice, nu a fost o sesizare venită de la serviciile de informaţii, nu a fost o sesizare din oficiu, ci două persoane fizice au depus o plângere, dacă nu mă înşel la sfarşitul lunii martie. Dosarul a fost deschis ca urmare a unor plângeri formulate de două persoane fizice, altele decât persoana care în seara de 5 septembrie a oferit banii primaruluii. Persoana care a oferit această sumă de bani nu are calitatea de denunţător, ci de suspect. El a fost propus cu măsura arestării la domiciliu ieri (marţi -n.r.), măsură care a fost şi aprobată de instanţa de judecată, deci în prezent este în arest la domiciliu”, a afirmat procurorul şef al DNA.
Kovesi a mai spus că imediat după comiterea faptei de care este suspectat, Oprescu a fost dus cu mandat de aducere la DNA, iar din acel moment şi până la emiterea ordonanţei de reţinere primarul a fost supus unei percheziţii corporale, în sediul DNA, i s-au adus la cunoştinţă învinuirile şi a fost audiat în prezenţa avocaţilor.
Şefa DNA a precizat că nu s-a făcut flagrant "din considerente de tactică a anchetei".
"Faţă de suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantului. Conform Codului de Procedură Penală, el a fost citat de procurori imediat după comiterea infracţiunii care este presupusă că s-a comis. A fost citat cu mandat de aducere. Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârşirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat după a fost citat cu mandat de aducere. Ca un detaliu tehnic, potrivit Codului de Procedură Penală, nu se pot efectua perchezitii domiciliare după orele 20.00. Având în vedere că sunt suspectate şi alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după presupusa comitere a faptei", a precizat Kovesi.
Potrivit acesteia, o parte din banii din mită au fost găsiţi la percheziţia corporală asupra primarului, o parte din bani au fost găsiţi la locuinţa acestuia, iar o parte la un martor care a fost audiat sâmbătă seară în acest dosar.
Cu ocazia emiterii mandatului de arestare, instanţa a verificat toate activităţile procesuale şi procedurale desfăşurate de procurori, care au respectat toate dispoziţiile legale, a mai spus şefa DNA.
La întrebările jurnaliştilor, Kovesi a precizat că fiul lui Oprescu nu are, pâna in acest moment, calitatea de învinuit sau altă calitate.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la şeful unei instituţii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la patru denunţători.
Potrivit unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa. Acesta a fost arestat la domiciliu, luni, de Tribunalul Bucureşti.
Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiţi ca mită, au mai spus sursele citate.
Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
În acest dosar au mai fost arestaţi, luni, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, director general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.
Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: DOSARUL lui Oprescu - DNA: Fostul şofer al lui Oprescu a cerut de la patru oameni de afaceri 850.000 de euro
Citește și: Averea lui Sorin Oprescu, verificată de ANI
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe