- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Eliberarea lui Vântu, după şapte zile de arest, a scăzut încrederea cetăţenilor în justiţie
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Cristian Tudor Popescu, de la ziarul Gândul, că eliberarea lui Sorin Ovidiu Vântu după şapte zile de arest a scăzut cu patru procente încrederea cetăţenilor în justiţie, citând o cercetare sociologică.
Kovesi: Eliberarea lui Vântu, după şapte zile de arest, a scăzut încrederea cetăţenilor în justiţie (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)
"Dacă un procuror a considerat că este un pericol pentru ordinea publică, un judecător a admis propunerea şi a ajuns la un complet în care doi judecători n-au fost de acord, un judecător a făcut opinie separată, iată că au fost patru magistraţi, în care doi au considerat într-un fel, doi au considerat în alt fel; dar publicul a pierdut încrederea în justiţie şi procentul e de patru la sută, ceea ce mi se pare foarte mult", afirmă Kovesi, într-un interviu publicat duminică de ziarul Gândul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Editorialistul Cristian Tudor Popescu - în interviul audio ce poate fi accesat pe site-ul www.gandul.info - pune în discuţie publicitatea stenogramelor din dosarele procurorilor ajunse la instanţă şi prezentate ca "subiecte de mare senzaţie în presă".
"Cred că trebuie să lămurim modul în care aceste redări ale interceptărilor ajung în presă. În activitatea de urmărire penală sunt dosare în care procurorii apelează la aceste interceptări. Dacă ar fi să mă refer la o statistică în Ministerul Public, cred că în sub zece la sută din dosarele pe care noi le avem în instrumentare se apelează la acest procedeu. Avem structurile DNA şi DIICOT, unde faptele prin natura lor fiind mai grave, legea oferă posibilitatea anchetatorilor să folosească această metodă de probaţiune. Dar nu este un procent foarte mare de dosare în care se folosesc astfel de procedee probatorii. Problema interceptărilor care au ajuns în presă se poate explica, dacă vreţi, în următorul mod: o dată plecat dosarul de la Parchet, înregistrându-se la instanţa de judecată, el devine public. El poate fi consultat de persoana care este trimisă în judecată, (...) de avocat, şi poate fi consultat inclusiv de jurnalişti", explică procurorul Kovesi.
Kovesi nu neagă faptul că au fost situaţii în care poate astfel de interceptări s-au scurs şi din Ministerul Public, dar asigură că, în ultima perioadă, "scurgerea de informaţii «pe surse» din Ministerul Public este mult mai limitată faţă de anul 2006", când a preluat funcţia de procuror general.
"Am avut multe situaţii în care persoana a fost cercetată, a plecat de la Parchet, s-a dus într-un studio de televiziune şi a comentat dosarul… A explicat ce a căutat la Parchet… Deci, situaţiile de acest gen, noi nu le putem opri…", spune Kovesi.
Întrebat dacă "este legal ca astfel de înregistrări să apară în spaţiul public", procurorul general susţine că "din moment ce dosarul a ajuns la instanţa de judecată, iar prin natura lor, şedinţele de judecată sunt publice, astfel de informaţii pot apărea public".
"Am să fac o trimitere la Regulamentul CSM (Consiliul Superior al Magistraturii-n.r.), în care se prevede că părţile care sunt în dosar au dreptul să-şi consulte dosarul şi apărătorii lor, la fel, şi mai este o dispoziţie specială pentru jurnalişti, care pot avea acces la dosar, dacă fac o cerere şi dacă purtătorul de cuvânt sau preşedintele instanţei aprobă acest acces. Au fost multe situaţii în care dosare care au fost mult mediatizate au ajuns la instanţă, jurnaliştii au cerut acces, li s-a permis accesul la dosar, şi am văzut chiar şi imagini în diverse ziare, în care jurnaliştii pozau cu telefonul diverse stenograme", declară Kovesi.
Astfel, spune sursa citată, accesul la dosar s-a făcut legal, pe baza unui regulament, întocmit de CSM.
În legătură cu situaţia care se creează cu privire la persoanele neimplicate în cercetarea procurorilor, în speţă jurnalişti, dar care apar în astfel de convorbiri înregistrate, Kovesi arată că din moment ce Regulamentul CSM permite jurnalistului să aibă acces la dosar, aşa cum este el făcut de procuror, deocamdată în aceste cazuri şi până în acest moment, legislaţia a fost respectată.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
Citește mai departe: