- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.11.2017, 18:47)
- Andreea Traicu , Mihaela Gidei ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Kovesi: Există o încercare de a creşte autoritatea ministrului Justiţiei. Va afecta independenţa procurorilor/ Ce spune despre despre abuzul în serviciu
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi seara, prezentă la o dezbatere pe tema modificării legilor justiţiei, că în actualul proiect există "o încercare de a creşte autoritatea ministrului justiţiei asupra procurorilor".
Urmărește
1048 afișări
"Există o urgenţă, nu ştim de ce este justificată această urgenţă. Nu neagă nimeni dreptul Parlamentului, este dreptul Parlamentului de a modifica legi, de a iniţia proiecte legislative, nu neagă nimeni dreptul Parlamentului de înfiinţa diverse comisii, dar constatăm aici ca avem o comisie specială, dar niciodată, din ce ştim noi, nu a fost o comisie specială. Întotdeauna legile organice s-au discutat în comisiile juridice, apoi în Plenul celor două camere. Vedem că e o procedură de urgenţă în Parlament (..). Nu neagă niciun magistrat că există anumite probleme în cele trei legi care ar trebui îndreptate, legate de cariera magistraţilor, de promovări. Ceea ce cred că toţi magistraţii au contestat este modalitatea în care se face această modificare, prin lipsă totală de transparenţă, de consultare. (..) Există o încercare de a creşte autoritatea ministrului Justiţiei asupra procurorilor, ceea ce va afecta într-un mod grav independenţa procurorilor şi nu numai, în mod indirect şi independenţa judecătorilor", a spus Laura Codruţa Kovesi în cadrul unei dezbateri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Dezbaterea se intitulează "Legile justiţiei. Statul de drept în pericol" şi este organizată de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22, printre invitaţi fiind Andreea Chiş şi Bogdan Mateescu, magistraţi CSM, Camelia Bogdan, judecător, şi Ludovic Orban, preşedinte PNL, achitat în primă instanţă într-un dosar instrumentat de DNA.
Legile justiţiei sunt în dezbatere publică în Comisia parlamentară specială.
Kovesi, despre abuzul în serviciu:245 dosare, cu prejudiciu de 188 milioane euro, clasate anul acesta
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în 2017, ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu, au fost clasate 245 de dosare în care se investiga această infracţiune, având prejudiciu de aproximativ 188 milioane euro.
"Avem o decizie care a produs câteva efecte dar care nu se reflectă în acvitatea DNA. Aceste efecte nu sunt neapărat chestiuni ce ţin de activitatea DNA ci vizează întreaga societate. Până anul trecut, în rechizitoriile pe care DNA le-a întocmit doar pe abuz în serviciu, sechestrele au fost de 263 milioane de euro. În acest an, ca urmare a deciziei CCR, 245 de dosare au fost clasate, circa 188 milioane de euro, care au fost prejudiciu, rămân nerecuperate şi aceste fapte nu mai pot fi investigate. (..) O simplă decizie a CCR a scos din buzunarele cetăţenilor români 188 milioane euro, a declarat Laura Codruţa Kovesi la o dezbatere privind legile justiţiei.
Decizia la care se referă şeful DNA datează din iulie 2016, când CCR a recomandat ca sintagma ''în mod defectuos'' să fie înlocuită cu ''prin încălcarea legii''.
Procurorul şef al DNA a făcut referire şi la teama funcţionarilor de a semna anumite documente, precizând că "atunci când un funcţionar cumpară materiale pentru primărie şi greşeşte în aşa fel încât cumpară la preţuri de 800% nu e o simplă greşeală".
"Vedem că această discuţie (n.r. referitoare la abuzul în serviciu) a apărut brusc acest an. Mai exact, anul trecut când a fost decizia CCR. (..) Dacă într-un an, DNA, în dosare în care reuşeste să strângă probe, pune sechestre de 260 milioane euro, putem să ne imaginăm care este valoarea reală a pagubelor în domeniul achiziţiilor", a mai spus Kovesi.
Şefa DNA susţine că, în ultima perioadă, s-a încercat intimidarea procurorilor, precizând că aceştia pot reacţiona prin exprimarea punctelor de vedere, lăsând să se înţeleagă că modificarea legilor ar duce la intervenţia politicului în activitatea procurorilor.
"Simţim cu toţii, de cel puţin peste un an şi jumatate, că suntem în asalt, un asalt care se manifestă prin hărţuiri, încercări de intimidare, critici, uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen de fake news iar noi nu putem să reacţionăm decât instituţional. (..) Putem trage un semnal de alarmă, să spunem dacă statul român vrea ca DNA să investigheze doar fapte mărunte şi adoptă legi în sensul ăsta, dacă statul român doreşte ca miniştri, secretari de stat şi persoane care deţin funcţii politice să nu mai poată fi cercetate pentru că ministrul Justiţiei va fi colegul lor de partid şi trimite Inspecţia peste procurori, dar mai mult nu putem face", a precizat Kovesi.
Citeşte şi: Românul arestat în Israel: Ambasada României la Tel Aviv, demersuri pentru a obţine informaţii suplimentare
Citeşte şi: Schimb de replici între susţinătorii şi contestatarii lui Dragnea, în faţa sediului DNA - VIDEO
Citeşte şi: BREAKING NEWS | DNA: Sechestru de peste 127 milioane lei pe averea lui Liviu Dragnea/ Liderul PSD, pentru 30 de minute la sediul DNA, unde a fost huiduit, dar şi aplaudat de membri de partid
Citeşte şi: Bădălău, despre absenţa deputaţilor PSD înainte de intervenţia lui Rex Tillerson: Lipsa de cvorum din Comisia de apărare, în cazul Patriot, cauzată de o „confuzie”
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Românul arestat în Israel: Ambasada României la Tel Aviv, demersuri pentru a obţine informaţii suplimentare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe