- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Există percepţia greşită că încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală nu este gravă
Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat marţi că cel mai mare impediment pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală îl constituie percepţia că încălcarea lor nu este gravă, deşi potrivit Organizaţiei Mondiale a Vămilor contrafacerea reprezintă între 5 şi 7% din comerţul mondial.
Kovesi: Există percepţia greşită că încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală nu este gravă (Imagine: Mediafax Foto)
"Poate cel mai mare impediment pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală îl constituie percepţia că încălcarea lor prezintă o gravitate redusă", a spus procurorul general Codruţa Kovesi la conferinţa finală de încheiere a proiectului de înfrăţire instituţională "Întărirea capacităţii instituţionale de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială".
Potrivit procurorului general, această percepţie nu există doar în rândul publicului, ci uneori şi în rândul reprezentanţilor instituţiilor care au atribuţii în respectarea acestor drepturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
"Sustragerea a o sută de DVD-uri inscripţionate cu filme dintr-un magazin este privită în mod unanim ca o faptă reprobabilă care justifică sancţionarea autorului, pe când copierea aceluiaşi număr de filme prin folosirea internetului este considerată o activitate acceptabilă, deşi prejudiciul adus titularului drepturilor de autor este acelaşi", a precizat Codruţa Kovesi.
Contextul creat de explozia recentă a tehnologiei a adus noi provocări pentru cei care sunt implicaţi în lupta contrafacerii şi pirateriei, a adăugat procurorul general.
"Orice nouă tehnologie poate fi folosită în mod abuziv şi întotdeauna vor exista persoane dispuse să acţioneze în acest mod, astfel încât această revoluţie - care a creat oportunităţi nebănuite şi a permis realizarea unor proiecte ce păreau în urmă cu câţiva ani imposibile - a determinat totodată apariţia unor noi modalităţi de săvârşire a infracţiunilor pentru care trebuie să fim întotdeauna pregătiţi să oferim răspunsuri adecvate", a declarat Codruţa Kovesi.
Ministrul consilier de la Ambasada Regatului Danemarcei în România, Jorgen Tranberg, a declarat că, potrivit estimărilor făcute de Organizaţia Mondială a Vămilor, pirateria şi contrafacerea reprezintă între 5 şi 7% din comerţul mondial, valoarea totală a pierderilor fiind de aproximativ un trilion de dolari americani pe an.
Comerţul cu produse contrafăcute a crescut dramatic în ultimii ani, odată cu dezvoltarea internetului, creând prejudicii economice, dar fiind şi un pericol la adresa consumatorilor, a subliniat Tranberg.
"Zece la sută din medicamentele existente pe plan mondial sunt contrafăcute şi reprezintă un pericol pentru populaţie. De asemenea, există o proporţie mare de piese de schimb pentru maşini contrafăcute, ceea ce poate duce la accidente şi chiar la moarte", a declarat Tranberg.
Procurorul general a mai precizat că investigarea unor fapte în care sunt implicate persoane care de multe ori sunt situate în alte ţări decât cele unde se produc infracţiunile, care cunosc şi folosesc cele mai sofisticate tehnologii şi care au nevoie de o investiţie minimă pentru a produce consecinţe majore reprezintă o provocare pentru instituţiile responsabile în domeniu, acestea fiind nevoite să-şi ajusteze reacţiile şi să dezvolte noi strategii.
"Faţă de această nouă realitate, adoptarea legilor care protejează drepturile de proprietare intelectuală reprezintă doar un prim pas, insuficient în lipsa unei strategii eficiente de aplicare a acestor reglementări, a folosirii de metode investigative moderne, a colaborării dintre instituţii şi a utilizării sistematice a instrumentelor de cooperare internaţională", a mai spus Kovesi.
Procurorul general al României a amintit faptul că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost preocupat de lupta pentru combarea pirateriei şi în acest sens s-a înfiinţat o singură structură specializată în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, respectiv Serviciul pentru combaterea infracţiunilor de proprietate intelectuală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO