Kovesi: Extinderea confiscării averii, aplicabilă condamnaţilor ce nu-şi pot justifica bunurile

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, că măsura confiscării extinse a averii nu vizează orice cetăţean al României, aplicându-se doar condamnaţilor care nu îşi pot justifica bunurile dobândite.

Urmărește
13 afișări

Şeful Ministerului Public, Codruţa Kovesi, a arătat că procurorii au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro de la inculpaţi şi învinuiţi, în lipsa unor instrumente eficiente, cum ar fi confiscarea extinsă - propusă de Ministerul Justiţiei într-un proiect de lege de modificare a Codului penal -, prevedere care ar creşte numărul bunurilor indiponibilizate, implicit cea a contribuţiei la stat.

"În prezent, procurorii pot indisponilbiliza doar bunurile care aparţin inculpaţilor, aşa cum e prevăzut în Codul de procedură penală. Aţi văzut cazuri de funcţionari publici sau alte persoane implicate în fapte de crimă organizată, care primesc pedepse, dar cărora nu li se confiscă averea", a spus, miercuri, Codruţa Kovesi, în cadrul formului "Revizuirea Constituţiei României", organizat de vicepreşedintele Senatului şi fost ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, şi Asociaţia "Progresăm Împreună".

Kovesi a susţinut că sunt văzute situaţii în care persoane care comit fapte de crimă organizată sau corupţie, care au realizat beneficii importante, îşi asumă riscul de a petrece un timp foarte scurt în puşcărie, ştiind că, după eliberare, vor putea să conducă în continuare maşini de lux şi vor locui în vile obţinute prin ilegalităţi.

Măsura confiscării extinse, a spus Kovesi, funcţionează în multe state europene, fiind necesară şi în sistemul judiciar din România.

"Confiscarea extinsă nu vizează orice cetăţean al României. Confiscarea extinsă se aplică doar persoanelor care sunt condamnate prin hotărâri judecătoreşti, pentru infracţiuni, întrucât nu-şi pot justifica averea", a subliniat Kovesi.

Ca atare, a continuat şeful Ministerului Public, introducerea acestei confiscări extinse nu va afecta toţi cetăţenii, ci doar pe aceia care au comis fapte penale şi care, în mod ilicit, au obţinut bunuri.

"Să nu uităm că suntem graniţă a Uniunii Europene şi, probabil, a Spaţiului Schengen şi de aceea procurorii trebuie să aibă instrumente eficiente care să îi ajute să lupte cu fenomenul infracţional, în special, transnaţional şi cu faptele de crimă organizată.

Totodată, Kovesi a susţinut că sunt situaţii în care persoane vătămate, care suferă un prejudiciu, declară în faţa procurorului că doresc doar recuperarea pagubei şi nu ţin ca persoana vinovată să ajungă în puşărie.

"Cred că eficienţa sistemului judiciar creşte atunci când acuzatul îşi pierde bunurile dobândite ilegal", a spus Kovesi, adăugând că în cadrul activităţii de procuror se colaborează foarte mult cu parteneri străini, magistraţilor români fiindu-le greu să explice de ce nu se pot indisponibiliza bunuri chiar dacă este dovedită vinovăţia suspectului şi realizarea ilicită a bunurilor de către acesta.

Ministerul Public pledează pentru majorarea termenului de reţinere, măsură dispusă de procuror în faza de urmărire penală, a unui suspect de la 24 de ore la 48 de ore, precum şi pentru extinderea confiscării averii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici