Kovesi intenţionează să conteste decizia CSM privind informaţiile din mapele profesionale
Procurorul general intenţionează să conteste decizia CSM referitoare la faptul că datele din mapele profesionale ale magistraţilor nu pot fi puse la dispoziţie la cerere decât cu acordul plenului Consiliului, apreciind că aceasta "contravine flagrant" Legii 544/2001 privind informaţiile de interes public.
Kovesi intenţionează să conteste decizia CSM privind informaţiile din mapele profesionale
"Teoretic, de astăzi în colo, pentru a răspunde oricărei cereri întemeiate pe Legea 544/2001, prin care sunt solicitate date din mapa profesională a unui procuror, noi trebuie să obţinem avizul CSM. Practic, trebuie să se ia aviz pentru a putea răspunde la o cererere care este adresată Parchetului General de o altă instituţie, ceea ce înseamnă implicit încălcarea Legii 544 privind liberul acces la informaţii de interes public", au declarat surse judiciare.
Procurorul general a fost singurul care a votat "împotrivă" în privinţa acestei hotărâri adoptate, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), restul de 17 participanţi pronunţându-se pentru necesitatea avizului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Plenul CSM a decis, prin vot, în şedinţa de joi, că informaţiile privind traseul profesional şi sancţiunile şi calificativele primite de foştii şi actualii magistraţi care apar în mapele profesionale ale acestora sunt informaţii de interes public.
Potrivit preşedintelui CSM, Lidia Bărbulescu, toţi membrii Plenului au fost de acord cu faptul că informaţiile privind traseul profesional al foştilor şi actualilor magistraţi sunt de interes public.
În legătură cu natura calificativelor, 17 dintre cei 18 membri ai Plenului au votat, de asemenea, "pentru", iar unul împotrivă. Votul a fost la fel şi în cazul legat de regimul sancţiunilor. Tot 17 din cei 18 au fost de acord ca respectivele informaţii să fie date publicităţii numai prin intermendiul CSM, votul fiind secret.
La anunţarea rezultatelor, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, a anunţat că organizaţia pe care o reprezintă va sesiza Consiliul consultativ european al judecătorilor, nemulţumită de decizia CSM.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO