Kovesi: Invalidarea membrilor CSM blochează toată politica de personal din justiţie
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că invalidarea membrilor CSM blochează toată politica de personal din justiţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Kovesi a declarat că nici procurorii care au câştigat concursurile nu pot fi angajaţi efectiv.
"Din nefericire, în această perioadă, toată activitatea din justiţie, din perspectiva politicii de personal, va fi blocată până când nu se va rezolva problema validării sau invalidării membrilor CSM. Este o perioadă în care s-au ţinut concursuri de admitere pentru cei care au vechime de cinci ani, concursuri de admitere pentru Institutul Naţional al Magistraturii. Urmare a publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, activitatea CSM a fost oarecum blocată din cauza faptului că membrii CSM nu au fost validaţi şi nu s-a luat o decizie privitor la aceştia", a spus Kovesi.
Conform procurorului general, din acest moment tot ceea ce înseamnă angajarea, transferul, evaluarea, sancţionarea procurorilor nu se poate face până când CSM nu se va putea întruni într-o şedinţă de plen, conform cvorumului prevăzut de lege.
"Deocamdată, cei care au câştigat concursurile nu pot fi angajaţi efectiv deoarece nu s-a făcut validarea acestor concursuri, care se face prin plenul CSM, transferurile, detaşările nu se pot face decât prin cele două secţii şi din acest moment totul este blocat", a afirmat Kovesi.
Procurorul general a arătat că problema din CSM trebuie rezolvată rapid, pentru că Ministerul Public are nevoie de procurori.
"Din discuţiile cu colegii şi din evaluările noastre, problema prelungirii validării sau invalidării membrilor CSM blochează în acest moment tot ceea ce înseamnă politica de resurse umane din magistratură. Poziţia noastră este aceea că decizia trebuie luată cât mai rapid, pentru a avea un CSM care să funcţioneze. Nu pot fi validate concursurile, nu se pot organiza concursuri pentru funcţii de conducere, pentru promovare în funcţii, nu se pot face transferuri, nu se pot face delegări în aceată perioadă", a pus Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi s-a aflat, vineri, la Cluj-Napoca, pentru a participa la bilanţul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Preşedintele Consiliulu Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, susţine că CSM trece printr-un "travaliu atipic", iar amânarea de către Senat a validării celor opt membri "aduce grave atingeri principiului constituţional al independenţei puterilor în stat".
Şeful Consiliului face apel la responsabilitate şi deplin discernământ din partea clasei politice şi cere Senatului să se pronunţe de urgenţă pe subiectul validării CSM, neexistând nicio raţiune de amânare sau tergiversare.
Curtea Constituţională a stabilit, în 25 ianuarie, că, având în vedere imperativul constituţional referitor la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnităţi (judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea-n.r.) ce au atras viciul de neconstituţionalitate, Senatul are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii.
Totodată, CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezenţanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.
"Există o variantă avansată cu privire la validarea celor opt membri ai CSM care nu au făcut obiectul obiecţiunilor CC şi a reprezentantului societăţii civile care nu a fost obiectul unei astfel de contestări. Există, de asemenea, şi o abordare cu privire la maniera în care ansamblul CSM ar trebui să intre într-o fază de intrare în normalitate. Nu pot să anticipez votul de mâine, dar pot să vă asigur că mâine vom găsi o soluţie, astfel încât CSM să funcţioneze, astfel încât alegerile şi deciziile CSM cu privire la instanţele din subordinea CSM să poată să continue. Nu ne putem permite să ţinem CSM-ul blocat", a declarat, marţi, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Marţi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a semnalat din nou necesitatea punerii în executare a dispozitivului Curţii Constituţionale privind validarea celor opt candidaturi legale la Consiliul Superior al Magistraturii.
"Orice întârziere în validarea magistraţilor legal aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii aduce deservicii justiţiei şi poate prejudicia Raportul de ţară pe Justiţie şi prin aceasta aduce atingere intereselor Romaniei în concertul european", a spus ministrul Predoiu.
În urma scrutinului din 1 noiembrie 2010, cei 11 membri aleşi de magistraţi în CSM au fost Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel, Oana Schmidt Haineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.
Această listă a fost validată de Senat în decembrie 2010, ulterior fiind conterstată de 30 de senatori PDL la Curtea Constituţională.
De asemenea, în decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. Şi această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL.
În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", judecătorii Bărbulescu şi Lupaşcu, precum şi procurorul Chiujdea au părăsit CSM, la fel şi Victor Alistar, liderul Transparency International.
După ce Senatul va valida cele stabilite de CC, CSM va trebui să organizeze alegeri pentru desemnarea magistraţilor în locul celor trei invalidaţi, respectiv la instanţa supremă.
Şedinţa de plen a Senatului s-a terminat, miercuri, problema Consiliului Superior al Magistraturii nefiind abordată, după ce, la începutul dezbaterilor, PDL a solicitat amânarea discuţiilor până la întocmirea unui raport de către Comisia juridică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO