- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.08.2014, 13:31)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Judecătorul Stan Mustaţă susţinea că doreşte amânarea dosarului ICA după decembrie 2014
Şeful DNA a declarat luni, că Stan Mustaţă, care a avut în lucru dosarul ICA, a tergiversat judecarea, iar în discuţiile cu unele persoane spunea că doreşte amânarea cauzei după decembrie 2014, existând riscul să nu-l termine niciodată, să-l amâne până se împlinea prescripţia.
Urmărește
994 afișări
Kovesi: Judecătorul Stan Mustaţă susţinea că doreşte amânarea dosarului ICA după decembrie 2014 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
În contextul discuţiei despre amânările din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare şi despre judecătorul Stan Mustaţă, care a avut în lucru, la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul în care au fost judecaţi Dan Voiculescu şi alte persoane, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a spus că probabil reţinerea şi ulterior arestarea magistratului Mustaţă pentru fapte de corupţie a fost un moment important în dosarul ICA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Kovesi a spus, la Adevărul Live, că Stan Mustaţă a fost unul dintre judecătorii care au tot tergiversat judecarea dosarului ICA şi care a admis mai multe excepţii şi situaţii de amânare, unele probabil întemeiate, altele nu.
Şeful DNA a ţinut să menţioneze că în cazul judecătorului Stan Mustaţă, dosarul în care este suspectat de fapte de corupţie nu a fost deschis pentru modul în care a judecat procesul ICA, ci au existat informaţii referitoare la fapte de corupţie în cu totul alte cauze, care vizau alte fapte, vizavi de alte persoane care erau judecate.
"Deschiderea acestui dosar faţă de judecătorul Mustaţă - care este suspect în acest moment, nu este condamnat - nu a avut legătură cu modul în care a judecat dosarul Voiculescu", a precizat Kovesi.
Ea a mai spus că în cazul monitorizării care s-a făcut în dosarul lui Stan Mustaţă şi din probele administrate a rezultat că, într-un fel, judecătorul s-a antepronunţat la vremea respectivă pe judecarea dosarului ICA, susţinând în discuţiile cu terţe persoane că doreşte amânarea cauzei după decembie 2014
"Deci exista riscul ca acest judecător, dacă continua judecarea dosarului, să nu îl termine niciodată, probabil se împlinea prescipţia, pentru că probabil amâna la nesfârşit", a spus Kovesi.
În legătură cu magistratul Florică Duţă, şeful DNA a spus că faptul că nu a mai făcut parte din completul care a judecat dosarul ICA nu a avut nicio legătură cu faptele acestuia, ci a fost urmare a deciziei de a se pensiona. Kovesi a precizat că, în acest context, a fost învestit un nou complet, format din judecători de la Curtea de Apel Bucureşti.
Întrebată cum comentează afirmaţiile că procesul privind privatizarea ICA a căpătat o "viteza nefirească", Kovesi a spus că şase sau şapte ani de judecată nu i se pare o dată rezonabilă pentru un dosar în care sunt implicate 12 persoane.
"Apelul este o cale de atac în care, potrivit dispoziţiilor legale, nu se administrează probe la fel cum se administrează în prima instanţă. Nu cred că a fost o viteză neaşteptat de mare, s-au respectat toate dispoziţiile legale, s-a epuizat tot probatoriul, persoanele care au fost suspectate de săvârşirea acestor infracţiuni au fost audiate, nu au fost invocate probe noi, care să nu fi fost administrate până la acel moment. Au fost probe în care au fost foarte multe amânări şi în momentul în care doi judecători epuizează probatoriul, toate etapele şi pronunţă o soluţie, nu mi se pare nimic nefiresc, mi se pare că au respectat legea", a precizat Kovesi.
Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare.
În acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa, a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare. Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS.
Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.
Curtea de Apel a mai decis ca sediul posturilor Antena şi cel al grupului de firme Grivco să fie confiscate. De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor.
Dosarul privind privatizarea ICA a fost judecat din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea de la Curtea de Apel Bucureşti, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.
Verdictul în procesul privatizării ICA a fost dat după nouă ani în care dosarul a fost închis şi redeschis, trimis de la Tribunalul Bucureşti la instanţa supremă de mai multe ori, în funcţie de statutul lui Dan Voiculescu.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36